Poljski predsjednik poziva na ukidanje Sjevernog toka 2

Ne može biti povratka u normalu u odnosima s Moskvom i zbog toga je potrebna nova politika, koja će ukloniti Sjeverni tok 2, rekao je Andrzej Duda.

Ne može biti povratka u normalu u odnosima s Moskvom, rekao je Andrzej Duda na samitu Krimska platforma (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je u posjeti Kijevu na ukidanje baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku.

Ne može biti povratka u normalu u odnosima s Moskvom, rekao je on na samitu Krimska platforma, prenosi Hina.

Zbog toga je potrebna nova politika, koja će ukloniti Sjeverni tok 2, istaknuo je Duda, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Poljska i druge istočne članice Evropske unije dugo su kritizirale rusko-njemački projekt, ističući da njime Kremlj dobiva dodatni utjecaj u Evropi u vrijeme kada se dovodi u pitanje energetska sigurnost EU-a.

‘Krim je bio i jeste dio Ukrajine’

Njemačka vlada odbila je u februaru pustiti plinovod u promet zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, u Berlinu i dalje postoje zagovornici Sjevernog toka 2.

Na Krimskoj platformi Ukrajina je pokušala mobilizirati međunarodnu podršku kako bi vratila Krimski poluotok koji je Rusija anektirala 2014. godine.

“Krim je bio i jeste dio Ukrajine, kao što su Gdanjsk ili Lublin dio Poljske, kao što je Nica dio Francuske, Keln dio Njemačke, a Rotterdam dio Nizozemske”, rekao je Duda.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija zemlja ima dobre odnose i s Rusijom, također je rekao da Krim pripada Ukrajini.

Izvor: Agencije