Vlasti traže od Palestinaca da ne koriste izraelske ustupke

Palestinske vlasti zatražile su od Palestinaca da ne koriste ustupke koje im je obećao Izrael i koji bi im omogućili da putuju sa aerodroma Ramon u južnom Izraelu.

Izraelska aerodromska služba saopćila je da će Palestincima s okupirane Zapadne obale biti ponuđeni specijalni letovi iz Ramona (Reuters)

Palestinske vlasti zatražile su od Palestinaca da ne koriste ustupke koje im je obećao Izrael i koji bi im omogućili da putuju sa aerodroma Ramon u južnom Izraelu, dodajući da bi Palestinci trebali imati vlastiti aerodrom.

Izraelska aerodromska služba saopćila je ranije da će Palestincima sa okupirane Zapadne obale biti ponuđeni specijalni letovi iz Ramona, u blizini crvenomorskog turističkog mjesta Eilat, prema destinacijama u Turskoj, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Potez je uslijedio nakon pritiska iz Sjedinjenih Američkih Država da se ublaže neka od strogih putnih ograničenja koja sprečavaju Palestince da koriste izraelske aerodrome, među kojima je Ben Gurion, najveće izraelsko čvorište međunarodnog zračnog saobraćaja, bez posebne dozvole.

‘Neka otvore aerodrom u Jerusalemu’

“Ukoliko okupator želi ublažiti situaciju Palestincima, neka otvori aerodrom u Jerusalemu”, izjavio je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh, misleći na trenutno nekorišteni aerodrom Qalandia u sjevernom dijelu okupirane Zapadne obale.

Palestinci koji putuju u inostranstvo često to čine prolazeći kroz susjedni Jordan, ali su česte duge odgode na graničnim prelazima.

Aerodrom, koga je osvojio Izrael u ratu 1967. godine, zatvoren je 2000. godine.

Izraelsku ponudu da dopusti Palestincima da koriste Ramon za neke letove žestoko su kritizirali brojni palestinski aktivisti, koji tvrde da to ne ublažava stroge putne restrikcije.

Izvor: Agencije