Norveška planira visoki nivo proizvodnje plina do 2030.

Norveška je sada najveći europski izvoznik plina, pretekavši Rusiju koja je smanjila izvoz, prema podacima Refinitiv Eikona.

Norveška bi ove godine trebala proizvesti oko 122 milijarde kubnih metara plina, za osam posto više nego 2021. (EPA)

Norveška planira zadržati proizvodnju plina na visokom nivou do kraja desetljeća, ali prodavat će ga po tržišnim cijenama, rekao je ministar energetike Terje Aasland, otklonivši sugestije nekih analitičara i medija, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Očekujem da možemo zadržati trenutni nivo proizvodnje do 2030. Poznato nam je da su izrađeni projekti i planovi razvoja i rada koji bi mogli pomoći u održavanju visoke proizvodnje plina u budućnosti”, rekao je Aasland.

Norveška bi ove godine trebala proizvesti oko 122 milijarde kubnih metara plina, za osam posto više nego 2021., i potencijalno nadmašiti rekord od prije pet godina, prema službenim prognozama iz maja. Do 2026. proizvodnja bi se po prognozi uprave za naftu iz januara trebala spustiti na 118 milijardi kubnih metara.

Dugoročna potražnja

Norveška je sada najveći europski izvoznik plina, pretekavši Rusiju koja je smanjila izvoz, prema podacima Refinitiv Eikona.

Aasland je također rekao da je još sigurniji u dugoročnu potražnju za norveškim plinom u Europi nakon što je Oslo u junu sa Briselom potpisao sporazum koji predviđa pojačani europski uvoz norveškog plina.

Norveška je već odgovorila na pojačanu europsku potražnju šaljući u inozemstvo plin koji je trebao biti ponovo ubrizgan u tlo radi veće proizvodnje nafte.

Cijene plina u Europi gotovo su utrostručene ove godine, a Norveška ga ne planira prodavati ispod tržišne cijene, kao što su sugerirali neki analitičari i mediji navodili.

Izvor: Agencije