Navaljni prebačen u kaznenu zatvorsku ćeliju

Najglasniji kritičar Vladimira Putina poslan u kaznenu ćeliju jer je nakratko hodao a nije stavio ruke na leđa, čime je prekršio zatvorska pravila.

Aleksej Navaljni služi zatvorsku kaznu od 11,5 godina (Reuters)

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni, koji služi kaznu u zatvoru, potvrdio je da su ga zatvorske vlasti drugi put ovog mjeseca prebacile u kaznenu ćeliju, zbog, kako je rekao, izmišljenih optužbi.

Najglasniji kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina služi kaznu od 11,5 godina, nakon što je proglašen krivim za kršenje uvjetne slobode i za prevaru i nepoštovanje suda, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tvrdi da su sve optužbe protiv njega izmišljene kao izgovor da se uguši kritičko mišljenje u Rusiji i osujete njegove političke ambicije.

Smješten je ‘pakleni ormar’

U objavi na Twitter i Instagram nalozima, od kojih svaki ima milione pratilaca, Navaljni je preko svojih advokata napisao da je na pet dana poslan u kaznenu ćeliju jer je nakratko hodao a nije stavio ruke na leđa, čime je prekršio zatvorska pravila.

“Ovim tempom ovo će postati moje stalno mjesto boravka”, rekao je 46-godišnji ruski opozicionar, nazivajući kaznenu ćeliju “paklenim ormanom”.

“Direktiva je očigledno došla iz Moskve. Čak i po standardima ruskih zatvora poslati nekoga u kaznenu ćeliju jer samo tri sekunde nije držao ruke iza leđa je previše”, poručio je Navaljni.

Izvor: Agencije