Lapid poziva Bidena i Zapad da ne sklope sporazum s Iranom

Sporazum o kojem se pregovara ne ispunjava standarde koje je američki predsjednik postavio, a to je sprečavanje Irana da postane nuklearna sila, rekao je izraelski premijer.

Biden želi da oživi nuklearni sporazum irana i svjetskih sila iz 2015. godine (EPA)

Izraelski premijer Yair Lapid pozvao je u srijedu američkog predsjednika Joe Bidena i zapadne sile da ne sklope nuklearni sporazum s Iranom o kojem se pregovara.

Naveo je da pregovarači dozvoljavaju Teheranu da manipulira razgovorima i da bi sporazum bio nagrada za “neprijatelje Izraela”.

Ocijenio je da je sporazum koji je na pomolu “loš dogovor” i nagovijestio da Biden nije ispoštovao “crvene linije” koje je ranije obećao da će postaviti, prenosi AP.

“Zapadne zemlje povuku crvene linije, Iranci ih ignorirajuu i crvene linije se pomjere. Sporazum o kojem se pregovara ne ispunjava standarde koje je sam predsjednik Biden postavio, a to je sprečavanje Irana da postane nuklearna sila”, poručio je Lapid.

Biden želi oživjeti nuklearni sporazum Irana i svjetskih sila iz 2015. godine, kojim je Teheranu ponuđeno ublažavanje zapadnih sankcija u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

Iran odustao od nekih zahtjeva

Prvobitni dogovor je propao nakon što se tadašnji američki predsjednik Donald Trump iz njega povukao krajem 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu, uz snažnu podršku Izraela.

SAD se sprema odgovoriti na “konačan prijedlog” Evropske unije, na koji je Iran prošle sedmice odgovorio.

Visoki američki zvaničnik saopćio je u ponedjeljak Reutersu da je Iran odustao od nekih svojih glavnih zahtjeva u pregovorima za obnavljanje sporazuma s velikim silama, uključujući insistiranje da međunarodni inspektori zatvore pojedine istrage njegovog nuklearnog programa, što povećava mogućnost za dogovor.

Iran je insistirao da sporazum može biti spašen samo ako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odustane od tvrdnji o nuklearnim aktivnostima Teherana, što Washington i druge zapadne sile smatraju neopravdanim zahtjevom.

Izvor: Agencije