Iran potvrdio da je primio tekst nuklearnog sporazuma

Teheran je posredstvom Evropske unije dobio od SAD-a ‘konačnu’ verziju teksta dokumenta o obnavljanju sporazuma s velikim silama iz 2015. godine.

U Teheranu se tekst pažljivo razmatra, poručeno je iranskog Ministarstva vanjskih poslova (EPA)

Iran je u srijedu saopćio da je, posredstvom Evropske unije, dobio od Sjedinjenih Američkih Država “konačnu” verziju teksta dokumenta o obnavljanju nuklearnog sporazuma Teherana s velikim silama iz 2015. godine.

“Večeras je Iran dobio odgovor SAD-a preko EU-a i u Teheranu se taj tekst pažljivo razmatra. Po završetku revizije Iran će podijeliti stav s EU-om, kao koordinatorom nuklearnih pregovora”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Poslije 16 mjeseci nestalnih, indirektnih američko-iranskih pregovora sa zvaničnicima EU-a koji su posredovali između dvije strane, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je 8. augusta da je konačna ponuda na stolu i da se odgovor očekuje u roku od nekoliko sedmica.

Tri preostala pitanja

Iran je prošle sedmice poslao dodatne primjedbe i stavove povodom teksta dogovora i pozvao SAD da pokaže fleksibilnost u rješavanju tri preostala pitanja, ne navodeći o kojim pitanjima se radi.

Američki predsjednik Joe Biden želi oživjeti nuklearni sporazum Irana i svjetskih sila iz 2015. godine, kojim je Teheranu ponuđeno ublažavanje zapadnih sankcija u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

Prvobitni dogovor je propao nakon što se tadašnji američki predsjednik Donald Trump iz njega povukao krajem 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu, uz snažnu podršku Izraela.

Izvor: Agencije