Biden najavio djelomični oprost studentskih kredita

Američki predsjednik Joe Biden najavio je djelomični otpis studentskih kredita, što je potaknulo oštru raspravu u zemlji u kojoj godina studiranja može koštati više desetaka hiljada dolara.

Biden je ujedno rekao da će se moratorij na otplatu studentskih kredita uveden tokom pandemije COVID-a 19, produžiti do kraja godine (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu djelomični otpis studentskih kredita, što je potaknulo oštru raspravu u zemlji u kojoj godina studiranja može koštati više desetaka hiljada dolara.

“U skladu s mojim predizbornim obećanjem, moja administracija donosi plan kojim će se radničkim porodicama i srednjoj klasi omogućiti da predahnu u trenutku kada se pripremaju da u januaru 2023. nastave vraćati savezne studentske kredite”, napisao je Biden na Twitteru, prenosi Hina.

Mjera, objavljena nepuna tri mjeseca prije izbora na sredini mandata, odnosi se na osobe koje zarađuju manje od 125.000 dolara na godinu, pokazuje grafikon uz predsjednikovu objavu.

Do 10.000 dolara oprostit će se svima koji nisu primali saveznu stipendiju za podmirivanje troškova studiranja i do 20.000 dolara onima skromnijih mogućnosti koji je primaju.

Troškovi studiranja

Plan je objavljen nakon višemjesečnog razmišljanja Bijele kuće o ovom pitanju koje je mučilo i prethodne vlade. Administracija se boji da bi mjera mogla potaknuti ionako veliku inflaciju.

Godina studiranja na američkim univerzitetima košta od 10.000 do 70.000 dolara i mnogi mladi počinju život s golemim dugovima.

Vlada procjenjuje da je prosječna zaduženost američkih mladih nakon stjecanja diplome 25.000 dolara i mnogima trebaju godine, pa i desetljeća da vrate dug.

Gotovo 45 miliona korisnika kredita u zemlji duguje ukupno 1.600 milijardi dolara, navodi Bijela kuća.

Biden je ujedno rekao da će se moratorij na otplatu studentskih kredita uveden tokom pandemije COVID-a 19, produžiti do kraja godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada