Američka vojska napala u Siriji ciljeve povezane s Iranom

Američko Centralno zapovjedništvo nazvalo je napade ‘proporcionalnom akcijom s namjerom da se ograniči rizik od eskalacije i minimizira rizik od žrtava’.

Udari su uslijedili iako su Sjedinjene Američke Države imale za cilj odgovoriti na nacrt sporazuma koji je predložila Evropska unija kojim bi se vratio nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. (Al Jazeera)

Američka vojska saopštila je da je izvela zračne napade u sirijskom Deir Az Zoru na objekte koje koriste grupe povezane s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom (IRGC), piše Reuters, prenosi Hina.

Udari su uslijedili iako su Sjedinjene Američke Države imale za cilj odgovoriti na nacrt sporazuma koji je predložila Evropska unija kojim bi se vratio nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. koji je bivši predsjednik Donald Trump napustio, a sadašnji predsjednik Joe Biden pokušao oživjeti.

Centralno vojno zapovjedništvo je u saopštenju reklo da su takvi napadi bili usmjereni na zaštitu američkih snaga od napada grupa koje podupire Iran.

‘Proporcionalna akcija’

Centralno zapovjedništvo nazvalo je napade “proporcionalnom akcijom s namjerom da se ograniči rizik od eskalacije i minimizira rizik od žrtava”.

U saopštenju o američkom udaru u utorak ne spominje se je li bilo žrtava i ne navodi jesu li zračni udari izvedeni letjelicama s posadom ili bez posade.

U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika, većina njih na istoku.

Izvor: Agencije