Washington o iranskom nuklearnom sporazumu: Još ima ‘neriješenih pitanja’

SAD odbacuje iranske optužbe da namjerno otežu sa pregovorima o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma i kaže i dalje ‘proučava’ iranske odgovore.

Uprkos intenzivnim konsultacijama, SAD još nije službeno odgovorio na 'završni tekst' koji mu je predočio visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, za razliku od Irana (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak odbacile optužbu Irana da namjerno otežu s pregovorima o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma, ali su istakle da još ima “neriješenih pitanja”.

“Ohrabruje nas činjenica da je Iran, čini se, odustao od nekih svojih neprihvatljivih zahtjeva kao što je brisanje Čuvara revolucije” s popisa terorističkih organizacija, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, istaknuvši da “smo bliže dogovoru nego prije dvije sedmice”, piše AFP, prenosi Hina.

“Ali  još ima pitanja koja moramo riješiti”, dodao je na konferenciji za medije, ne rekavši koja su to.

Teheran je mjesecima svaki dogovor uslovljavao povlačenjem Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike, s američkog popisa terorističkih organizacija.

Uprkos intenzivnim konsultacijama, SAD još nije službeno odgovorio na “završni tekst” koji mu je predočio visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, za razliku od Irana.

Iran kritikovao SAD zbog ‘kašnjenja’ odgovora

Teheran je u ponedjeljak kritikovao SAD zbog “kašnjenja” s odgovorom na iranske prijedloge o “završnom tekstu”.

Dana 26. jula čelnik evropske diplomatije i koordinator za iranski nuklearni program iznio je kompromisan prijedlog i pozvao strane koje sudjeluju u pregovorima da ga prihvate kako bi se spriječila “opasna kriza”.

Razgovori su se nastavili 4. augusta u austrijskom glavnom gradu, pokušavajući, po ko zna koji put, spasiti međunarodni ugovor potpisan 2015. između Irana s jedne strane i SAD-a, Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije s druge.

“Ideja da smo na bilo koji način otezali s pregovorima jednostavno nije tačna”, istakao je Price, dodajući da SAD i dalje “proučava” iranske odgovore i da će Washington odgovoriti čim “završi tu analizu i konsultacije”.

“Da smo dobili jasan odgovor Irana, nisam siguran da bismo imali ovakvo kolebanje kao sada”, rekao je.

Izvor: Agencije