Vrhovni sud Malezije potvrdio presudu bivšem premijeru

Bivši šef malezijske Vlade Najib Razak osuđen na 12 godina zatvora zbog korupcije u finansijskom skandalu 1MDB.

Tužitelji su naveli kako je približno 4,5 milijardi američkih dolara ukradeno iz državnog fonda 1MDB koji je formiran 2009. kada je Najib bio premijer (Reuters)

Vrhovni sud Malezije potvrdio je presudu i 12-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg premijera Najiba Razaka koji je osuđen za korupciju u finansijskom skandalu 1MDB.

Tužitelji su naveli kako je približno 4,5 milijardi američkih dolara ukradeno iz državnog fonda 1MDB koji je formiran 2009. kada je Najib bio premijer.

„Smatramo kako žalba nema nikakvog uporišta. Smatramo kako su presuda i kazna primjerni. Na osnovu navedenog, jednoglasno smatramo kako je dokazano tokom suđenja da je potvrđena krivica po svih sedam tačaka“, naveo je glavni sudija Maimun Tuan Mat u utorak u ime petočlanog panela sudija.

Prebacivao novac na svoj račun

Odbačena žalba Najiba znači kako će morati odmah početi služiti svoju kaznu i time postaje prvi bivši premijer koji će biti u zatvoru. Bivši šef malezijske Vlade na slobodi je od 2018. na osnovu kaucije.

Niži sud je jula 2020. proglasio Najiba krivim za zloupotrebu ovlasti, pranje novca, kriminalno kršenje povjerenja tokom transfera 10,1 milion dolara od CRS Internationala, bivše jedinice 1MDB-a, na svoj lični bankovni račun.

Apelacioni sud u decembru je odbacio njegovu žalbu, te mu je Federalnu sud ostao kao konačna instanca.

Izvor: Al Jazeera i agencije