Trump tužio vladu zbog pretresa, traži privremenu obustavu

Američka vlada je pronašla više od 300 povjerljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbjednost i FBI-a.

Pretres FBI je dio federalne istrage o tome da li je Trump nezakonito uklonio dokumente kada je napuštao funkciju u januaru 2021 (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump podnio je tužbu protiv američke vlade zbog pretresa njegovog imanja i zatražio od suda da privremeno blokira Federalni istražni biro (FBI) u pregledanju materijala koje je prije dvije nedjelje agencija zaplijenila u njegovoj kući na Floridi, sve dok se ne imenuje specijalni službenik koji će nadgledati ovaj posao, prenosi Tanjug.

Trump u tužbi, podnijetoj u ponedjeljak federalnom sudu u West Palm Beachu na Floridi, traži i da mu američko Ministarstvo pravde dostavi detaljan spisak predmeta koje je FBI oduzeo iz njegove kuće u Mar-a-Lagu tokom pretresa 8. augusta, kao i da mu istražitelji vrate sve one koji su prekoračuju okvire naloga za pretres, prenosi Reuters.

“Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde…Sprovođenje zakona se ne može koristiti kao oružje u političke svrhe”, navodi se u Trumpovom podnesku.

Ponekad se u veoma osjetljivim slučajevima, od strane suda može imenovati poseban upravnik, najčešće penzionisani sudija ili advokat, koji će proći kroz zaplijenjene materijale i obezbjediti da istražitelji ne pregledaju zaštićene informacije, prenosi Reuters.

Tako je tokom FBI pretresa domova Trumpovih bivših advokata Michaela Cohena i Rudy Giulianija, kancelarija američkog tužioca na Menhetnu zatražila imenovanje specijalnog upravnika, navodi britanska agencija.

Trump tvrdi da je pretres bio politički motivisan

Pretres Mar-a-Laga od 8. augusta predstavlja značajnu eskalaciju u jednoj od mnogih federalnih i državnih istraga sa kojima se Trump suočava, i koje se odnose na vrijeme provedeno na funkciji, kao i na njegovo privatno poslovanje.

Nakon što su bivši američki predsjednik požalio u medijima da je ovaj pretres politički motivisan, američki državni tužilac Merrick Garland zatražio je od suda da objavi uređenu kopiju naloga za pretres i priznanice o imovini u kojima se navode oduzeti predmeti.

Američka vlada je pronašla više od 300 povjerljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbjednost i FBI-a, izvijestio je u ponedjeljak New York Times, pozivajući se na više izvora obavještenih o tom pitanju.

Pretres FBI je dio federalne istrage o tome da li je Trump nezakonito uklonio dokumente kada je napuštao funkciju u januaru 2021, nakon što je izgubio na predsjedničkim izborima od demokratskog kandidata Joea Bidena, prenosi Reuters.

Tokom pretresa, FBI je zaplijenio 11 skupova povjerljivih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki označeni kao “strogo povjerljivo”, što je najviši nivo povjerljivosti rezervisan za najstrože čuvane informacije o nacionalnoj bezbjednosti SAD-a i kojima se može pristupati samo u posebnim državnim objektima, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada