Evropska unija zabrinuta zbog kršenja prava Krimskih Tatara

Ursula von der Leyen izrazila je zabrinutost zbog nestanaka, mučenja, ubistava, progona stanovnika Krima i Tatara, kao i zastrašivanja novinara, advokata i aktivista civilnog društva.

Turska, Vijeće Evrope i grupe za ljudska prava osudili su represiju nad krimskim Tatarima pod okupacijom (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je u utorak zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava na Krimu, ukrajinskoj teritoriji koji je Rusija anketirala.

“Evropska unija je duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava na Krimskom poluotoku”, rekla je ona na Drugom samitu Krimske platforme u online formatu, prenosi Anadolija.

Kao zabrinjavajuće nabrojala je nestanke, mučenja, ubistva, progon stanovnika Krima i Tatara, kao i zastrašivanje novinara, advokata i aktivista civilnog društva.

“Evropska unija će neumorno raditi s ukrajinskim vlastima i našim partnerima na razotkrivanju ovih kršenja da bi se odgovorni pozvali na odgovornost i pružila podrška žrtvama”, kazala je Von der Leyen.

Nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja

Turska, Vijeće Evrope i grupe za ljudska prava osudili su represiju nad Krimskim Tatarima pod okupacijom, uključujući proizvoljna hapšenja i pritvaranja te zabranu Medžlisa Krimskih Tatara.

Von der Leyen je odbacila mogućnost da EU ikada prizna “nezakonitu aneksiju Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije” i obećala podršku Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji.

Govoreći na samitu, predsjednik Vijeća Evrope Charles Michel istakao je važnost obnove “punog teritorijalnog integriteta Ukrajine i njenih međunarodno priznatih granica”.

Ponovno je potvrdio evropsku perspektivu Ukrajine, navodeći da je budućnost zemlje u EU.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada