Irak: Zbog protesta Sadrovih pristalica suspendovane sudske aktivnosti

Pristalice pokreta Sadr u jutarnjim satima su pokrenule protest ispred zgrade Vrhovnog sudskog vijeća.

Pristalice Muqtade al-Sadra, lidera pokreta Sadr, počele su protest postavljanjem šatora ispred zgrade Vrhovnog sudskog vijeća (Anadolija)

Zbog protesta koji je pokrenula grupa pristalica pokreta Sadr, u Iraku, suspendovane su sudske aktivnosti, prenosi Anadolija.

Novinska agencija INA javila je kako je Vrhovno sudsko vijeće donijelo odluku o suspendovanju svih sudskih aktivnosti u sudovima koje djeluju pri ovom tijelu, kao i Federalnom sudu.

Pristalice Muqtade al-Sadra, lidera pokreta Sadr, počele su protest postavljanjem šatora ispred zgrade Vrhovnog sudskog vijeća.

Muqtada al-Sadr tvrdi da je sudska administracija ispolitizirana i traži njenu promjenu.

Čelnik Vrhovnog sudskog vijeća Faik Zeydan jučer je izjavio kako se sudstvo odnosi prema svima jednako, a Sadr tvrdi da to nije istina.

Demonstranti upali u bagdadsku Zelenu zonu i parlament

Krajem jula stotine iračkih demonstranata, od kojih su mnogi bili sljedbenici Muqtade al-Sadra, upali su u zgradu parlamenta u Bagdadu.

Demonstranti su se tada probili u Zelenu zonu, jako čuvani dio iračke prijestolnice gdje se nalaze zgrade državnih institucija i diplomatske misije.

Nekoliko dana poslije, al-Sadrove pristalice ponovo su upale u irački parlament.

Al-Sadrov blok je osvojio 73 zastupnička mjesta na parlamentarnim izborima 2021. godine čime je najveća grupacija u Parlamentu Iraka koji ima 329 mjesta.

Od izbora se razvlače pregovori o formiranju nove vlade.

Izvor: Agencije