Fauci se povlači sa dužnosti Bidenovog medicinskog savjetnika

U decembru se povlači sa položaja direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti te više neće obavljati dužnost glavnog medicinskog savjetnika američkog predsjednika.

Nakon više od 50 godina državne službe, planiram nastaviti sljedeću fazu karijere, kazao je Anthony Fauci (Reuters)

Doktor Anthony Fauci u ponedjeljak je objavio da se u decembru povlači sa položaja direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i da više neće obavljati dužnost glavnog medicinskog savjetnika američkog predsjednika Joea Bidena.

Fauci (81) će odstupiti i sa mjesta šefa NIAID-ove Laboratorija za imunoregulaciju, prenosi Hina.

“Premda odlazim sa sadašnjih pozicija, ne idem u penziju”, rekao je Fauci.

‘Sljedeća faza karijere’

“Nakon više od 50 godina državne službe, planiram nastaviti sljedeću fazu karijere, dok još imam toliko energije i strasti za svoje profesionalno područje.”

Stručnjak za zarazne bolesti i vodeći američki epidemiolog bio je na dužnosti direktora NIAID-a od 1984. godine, a 2020. je postao glavni američki “korona-ljekar”, koji je prenosio stavove američke vlade o suzbijanju pandemije COVID-19.

Prošlog mjeseca je Fauci za Reuters kazao da se planira povući sa dosadašnjih funkcija do kraja prvoga mandata aktualnog predsjednika Bidena, no čini se da će se to dogoditi puno prije.

Izvor: Agencije