UAE poslije šest godina vraća ambasadora u Iran

Ova odluka vlasti u Abu Dabiju je u skladu sa naporima UAE da ojača odnose sa Iranom „radi ostvarivanjanja zajedničkih interesa”.

Iranski predsjednik Raisi sa zvaničnicima UAE-a 2021. (Reuters)

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata saopćila je kako će se njihov ambasador u Iranu Saif Mohammed Al Zaabi „narednih dana“ vratiti na dužnost u Teheran nakon više od šest godina zahlađenja odnosa sa Iranom, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ova odluka vlasti u Abu Dabiju je u skladu sa naporima UAE da ojača odnose sa Iranom „radi ostvarivanjanja zajedničkih interesa dvije države i šire u regiji“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih  poslova UAE.

Ujedinjeni Arapski Emirati gotovo su potpuno prekinuli veze sa Iranom nakon što je i Saudijska Arabija prekinula odnose sa Teheranom u januaru 2016. godine.

Period pojačanih tenzija

Prekid odnosa se dogodio nakon upada iranskih demonstranata u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, ogorčenih zbog egzekucije istaknutog šiitskog imama u Rijadu.

Poslije više godina animoziteta proizašlog iz ovog geopolitičkog rivalstva, UAE je 2019. godine počeo obnavljati kontakte sa Teheranom nakon nekoliko napada izvršenih na saudijske naftne terminale u Perzijskom zaljevu, a tokom perioda pojačanih tenzija nastalih zbog odluke Washingtona da istupi iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. sa svjetskim silama.

Prošle godine je sunitska Saudijska Arabija počela otopljavati svoje veze sa šiitskim Iranom tokom pet rundi direktnih pregovora dok arapske države Perzijskog zaliva pomno prate napore da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine, ukazujući da se sporazum ne bavi dovoljno iranskim raketnim programom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada