Rusija optužila Ukrajinu za ubistvo Darije Dugine

Federalna služba sigurnosti navodi da je ubistvo izvršila državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je prošlog mjeseca došla u Moskvu i nakon napada pobjegla u Estoniju.

Novinarka Darija Dugina je poginula u eksploziji automobila na periferiji Moskve u subotu (Reuters)

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) u ponedjeljak je saopćila kako je utvrđeno da ukrajinske specijalne službe stoje iza ubistva ruske novinarke Darije Dugine, koja je prošle sedmice stradala u eksploziji automobila u Moskvi.

U saopćenju FSB-a se navodi da je ubistvo izvršila državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je prošlog mjeseca došla u Moskvu i nakon napada pobjegla u Estoniju.

Vovk je u Rusiju stigla 23. jula s kćerkom Sofijom Shaban, saopćila je ruska agencija, prenosi Anadolija.

“Na dan ubistva Vovk i Shaban bili su na književno-muzičkom festivalu Tradicija, gdje je Dugina prisustvovala kao počasna gošća. Nakon što je 21. augusta izvršila kontroliranu eksploziju automobila Toyota Land Cruiser Prado, kojim je upravljala Dugina, Vovk je, zajedno s kćerkom, krenula preko Pskovske oblasti za Estoniju”, dodaje se u saopćenju.

Dodaje se da su majka i kćerka iznajmile stan u Moskvi u istoj zgradi u kojoj je Dugina živjela kako bi je posmatrale.

Otac nazvan ‘Putinovim mozgom’

Vovk je koristila automobil marke Mini Cooper kako bi uhodila Duginu, dodaje FSB.

Registarske tablice automobila su više puta mijenjane, i to pri ulasku u Rusiju, u Moskvi i pri izlasku iz Ukrajine, navodi se u saopćenju.

Dugina je poginula u eksploziji automobila na periferiji Moskve kasno u subotu.

Prvi izvještaji govore da je preminula na mjestu događaja i da je prvobitna meta napada bio njen otac Aleksandar Dugin, koji je promijenio automobil u posljednjem trenutku.

Darija Dugina bila je i bliska saradnica utjecajnog oca, ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koga prozapadni mediji nazivaju “Putinovim mozgom“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada