Počela velika vojna vježba Južne Koreje i SAD-a

Vježba ‘Ulchi Freedom Shield’ počela je prema planu, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, ne navodeći koliko će vojnika u njoj sudjelovati, ni kakvu će opremu koristiti.

Manevri će uključivati obuku i kompjutorske simulacije, zajedničke vježbe na terenu i veliku vježbu civilne odbrane na cijelom teritoriju Južne Koreje (Reuters)

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počele su u ponedjeljak najveću vojnu vježbu unatrag pet godina, u okruženju pojačanih napetosti na Korejskom poluotoku.

Vježba “Ulchi Freedom Shield” počela je prema planu, izjavio je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane, ne navodeći koliko će vojnika u njoj sudjelovati, ni kakvu će vojnu opremu koristiti, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Manevri će uključivati obuku i kompjutorske simulacije, zajedničke vježbe na terenu i veliku vježbu civilne odbrane na cijelom teritoriju Južne Koreje, a trebali bi završiti 1. septembra.

Seul očekuje žestoku reakciju Pjongjanga, koji je opetovano optuživao SAD da vježbama zapravo priprema napad.

Washington i Seul odbacuju te tvrdnje, naglašavajući da im je cilj poboljšati odbrambene sposobnosti.

Pojačane napetosti na Korejskom poluotoku

U Južnoj Koreji stacionirano je 28.500 američkih vojnika, koji bi trebali otkloniti eventualne prijetnje iz Sjeverne Koreje, samoproglašene nuklearne sile.

Napetosti na Korejskom poluotoku pojačane su ove godine nakon niza sjevernokorejskih testova, uključujući rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Proteklih godina SAD i Južna Koreja smanjile su program nekih vježbi, a 2018. godine čak su ih i otkazali kako bi poboljšali šanse za pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

No, pregovori su zapeli nakon neuspjelog američko-sjevernokorejskog samita u Vijetnamu u februaru 2019. godine.

Izvor: Agencije