Nagrade britanskim kućanstvima za isključivanje električnih uređaja

Popusti za smanjivanje upotrebe uređaja kao što su sušilice za veš ili perilice posuđa od 17 do 20 sati mogli bi iznositi i do šest funti po ušteđenom kWh.

Britanski operator nacionalnog elektroenergetskog sistema ESO sprema se objaviti planove za nagrađivanje potrošača za smanjenje pritiska na elektroenergetsku mrežu (EPA)

Britanskim kućanstvima s pametnim brojilima moglo bi se platiti isključivanje visokoenergetskih uređaja poput perilica za odjeću tokom perioda kada je potrošnja električne energije najveća, kako bi se smanjio rizik od nestanka struje ove zime.

Operator nacionalnog elektroenergetskog sistema ESO sprema se objaviti planove za nagrađivanje potrošača za smanjenje pritiska na elektroenergetsku mrežu, objavila je agencija dpa.

Popusti za smanjivanje upotrebe uređaja kao što su sušilice za veš ili perilice posuđa tokom vršnih sati od 17 do 20 sati mogli bi iznositi i do šest funti po ušteđenom kWh.

Distributeri razvijaju nove usluge

Sunday Times, koji je prvi izvijestio o planovima, rekao je da će mreža podnijeti zahtjev za regulatorno odobrenje, s nadom da će šema biti odobrena do kraja oktobra.

Glasnogovornik ESO-a rekao je: “Razvijamo novu uslugu koja će biti dostupna potrošačima tokom ove zime i uskoro ćemo objaviti dodatne informacije.”

Planovi slijede nakon probnog razdoblja koje se odnosilo na korisnike Octopus Energyja ranije ove godine, kada se plaćalo samo 20 penija za svaki ušteđeni kWh. Od tada je razmatran raspon cijena, uključujući do šest funti.

Izvor: Agencije