Latvija uklanja spomenik iz sovjetske ere

Policija je ogradila dio parka blizu spomenika, koji je visok 80 metara, u centru Rige, a podignut je 1985. dok je Latvija još uvek bila dio Sovjetskog Saveza.

Predstavnici gradskih vlasti su na konferenciji za novinare najavili da za rušenje nece korisiti eksploziv, već mašine (EPA)

Latvija je za utorak najavila uklanjanje spomenika iz sovjetskog perioda koji je podignut u čast pobjede Crvene Armije nad nacističkom Njemačkom, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP i dodaje kako su vlasti najavile rušenje spomenika sedmicu dana nakon sto je spomenik sličnog karaktera uklonila i Estonija.

Policija je ogradila dio parka blizu spomenika, koji je visok 80 metara, u centru Rige, a podignut je 1985. dok je Latvija još uvijek bila dio Sovjetskog Saveza.

Kako prenosi latvijska televizija, predstavnici gradskih vlasti su na konferenciji za novinare najavili da za rušenje neće koristiti eksploziv, već mašine. Još uvijek nije objavljeno šta će se desiti sa ostacima spomenika poslije rušenja.

Potpisi ruske manjine

Betonski obelisk je dio kompleksa koji će biti srušen, a koji još uključuje statue vojnika Crvene Armije kao i žene koja simbolizuje domovinu.

U Latviji živi velika grupa pripadnika ruske manjine koji se na Dan pobjede 9. maja okupljaju oko spomenika i koji se protive njegovom rušenju. Nacionalna organizacija Rusa u Latviji je prikupila 10.000 potpisa i za večeras najavila protest protiv njegovog rušenja, ali su gradske vlasti Rige danas saopćile da im neće dati dozvolu za okupljanje.

Kako podsjeća AP, Latvija, Litvanija i Estonija već su uklonile veliki broj spomenika iz perioda SSSR-a, a posljednji u nizu je spomenik sa tenkom koji je Estonija uklonila iz grada Narva prošle sedmice.

Izvor: Agencije