Prijetnje izraelskog zastupnika deportacijom Palestinaca nisu šala

Itamar Ben Gvir je rekao da će, ako bude član sljedeće vlade, raditi na uvođenju zakona kojim bi se oduzelo državljanstvo i protjerao ‘svako ko radi protiv Izraela iz Izraela’.

Itamar Ben Gvir je bio koordinator mladih za 'ekstremističku' organizaciju Meir Kahane, pokret Kach, koju je State Department proglasio terorističkom organizacijom (Arhiva)

Orly Noy, voditeljica izraelskog Informativnog centra za ljudska prava na okupiranim palestinskim teritorijima (B'Tselem), upozorila je na prijetnje čelnika stranke Jevrejska moć Itamara Ben Gvira da će deportirati Palestince, rekavši da bi olako tretiranje takvih izjava bilo ozbiljna politička i moralna greška.

U članku za britansku web stranicu Middle East Eye (MEE) Noy dodaje da povijest Izraela pokazuje da se prijetnje cionističkih vođa o protjerivanju Palestinaca moraju shvatiti ozbiljno.

Izraelski član Knesseta Ben Gvir rekao je u utorak, u intervjuu za radio stanicu izraelske vojske Galei Tzahal, da će, ako bude član sljedeće vlade, raditi na uvođenju zakona kojim bi se oduzelo državljanstvo i protjerao ”svako ko radi protiv Izraela iz Izraela”.

Ministarstvo za protjerivanje i deportaciju Palestinaca

Kako bi pomogao da se taj cilj ostvari, Ben Gvir je najavio da će uspostaviti vladino ministarstvo koje će poticati “iseljavanje palestinskih građana iz Izraela”.

“Slušajući intervju, može se zaključiti da su dvojica Ben Gvirovih sugovornika tokom intervjua gotovo jednako uživala u njegovim prijedlozima, kojima su pristupali prilično olako: ‘Kako biste protjerali ljude? U vlakovima? Autobusima? Avionima? I poslati ih gdje? Čak i ljude koji objavljuju na Facebooku?'”

Dodala je kako su sugovornici očito namjeravali njegove ideje predstaviti kao zabludu i apsurd.

Međutim, s obzirom na današnju izraelsku stvarnost i njegovu povijesnu politiku prema palestinskom narodu, Ben Gvirove prijetnje nisu samo teoretska vježba.

Bografija Ben Gvira potvrđuje prijetnje

Napomenula je da biografija Bena Gvira jasno potvrđuje koliko lako najnasilniji politički stavovi prolaze kroz proces pročišćavanja i potom se pojavljuju kao legitimni dio javnog diskursa.

Bio je koordinator mladih za “ekstremističku” organizaciju Meir Kahane, pokret Kach, koju je američki State Department proglasio terorističkom organizacijom i zabranio u Izraelu.

Također je osuđen za podršku “terorističkoj” organizaciji, a danas je član izraelskog parlamenta.

Rekla je da bivši premijer Benjamin Netanyahu neumorno radi na očuvanju zajednice između Bena Gvira i Bezalela Smotricha, još jednog krajnje desnog zastupnika, kako bi učvrstili svoju parlamentarnu vlast.

Prema nedavno objavljenoj anketi, ako se Ben Gvir kandidira sam, očekuje se da će osvojiti osam mjesta, više od broja mjesta koji je osvojila stranka bivšeg premijera Naftalija Bennetta na prošlim izborima, dodala je.

Prijetnje potvrđuju i povijesno iskustvo

Izraelska aktivistica za ljudska prava nastavlja da prijetnje Ben Gvira ne treba podcjenjivati, ne samo u smislu kalkulacija o budućnosti, već i na temelju gorkog iskustva.

Napominje da povijest Izraela pokazuje da prijetnje cionističkih vođa o deportaciji treba shvatiti ozbiljno.

Aktivistica kaže da Izrael ne samo da više ne negira protjerivanje stotina hiljada palestinskih izbjeglica tokom Nakbe, već je to postalo model za oponašanje među nekim njegovim vođama.

Nedavno je arapskim studentima koji su istaknuli palestinsku zastavu na univerzitetskom kampusu u Izraelu član Knesseta i bivši ministar Likuda Israel Katz zaprijetio drugom Nakbom.

Uzi Dayan, također bivši Likudov zastupnik i bivši zamjenik načelnika Generalštaba, uputio je slične prijetnje, a njih dvojica nisu jedini.

Protjerivanje Palestinaca je već opcija

Što se tiče glavnog izraelskog političkog diskursa, masovna deportacija palestinskih državljana Izraela je već opcija na stolu, naglasila je.

Objasnila je da postoji nešto dublje što Ben Gvirove izjave pretvara iz pustih prijetnji krajnje desničarskog političara u scenarij koji bi se mogao pokazati realnim.

Taj faktor ima veze s tim koliko izraelska javnost i njeni izabrani dužnosnici cijene ideju poslušnosti.

U ekstremno militariziranom društvu, kao što je Izrael, poslušnost postaje vrijednost, pogotovo kada je zaogrnuta nacionalizmom, egzistencijalnim kamenom temeljcem izraelskog društva.

Nadalje kaže da u zemlji utemeljenoj na zločinu masovne deportacije starosjedilačkog stanovništva, gdje visoki dužnosnici u vladajućim ešalonima bez oklijevanja i otvoreno prijete drugom Nakbom i gdje se poslušnost smatra vrijednošću, čak i među ljevičarskim krugovima, Ben Gvirov najnoviji detaljni plan akcija ne treba zanemariti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada