Irak: Više mrtvih u klizištu koje pogodilo šiitski hram

Između šest i osam hodočasnika još je zarobljeno u hramu, u kojem su nakon klizišta život izgubile četiri osobe.

Spasilačke ekipe koje su radile noću uspjele su osigurati zalihe kisika, kao i hranu i vodu za neke od onih zarobljenih kroz rupe u ruševinama (AFP)

Iračke spasilačke službe očajnički su tragale za preživjelima zatrpanim pod ruševinama nakon što je klizište pogodilo šiitski hram, usmrtivši najmanje četiri osobe.

Zvanična iračka novinska agencija INA, pozivajući se na službu civilne odbrane, saopštila je da su četiri tijela izvučena iz ruševina u svetištu Qattarat al-Imam Ali u provinciji Karbala u centralnom Iraku, prenosi Al Jazeera English.

“Pronašli smo četiri tijela, uključujući i jednu ženu”, rekao je zvaničnik civilne zaštite Abdelrahman Jawdat.

Između šest i osam hodočasnika je zarobljeno u hramu, rekao je portparol civilne odbrane Nawas Sabah Shaker.

Al Jazeerin Mahmoud Abdelwahed, izvještavajući iz glavnog grada Bagdada, rekao je da su se mnogi vjernici okupili u hramu tokom svetog mjeseca muharrema za šiitske muslimane.

“Na lice mjesta dovezena je teška mehanizacija, uključujući buldožere i bagere”, rekao je on. “Članovi porodice su u pripravnosti i čekaju bilo kakve vijesti o svojim najmilijima.”

Razgovor sa ljudima pod ruševinama

Troje djece spašeno je nakon subotnje katastrofe, saopštile su službe hitne pomoći, dodajući da su u “dobrom stanju” i da su pod nadzorom u bolnici.

Spasilačke ekipe koje su radile noću uspjele su osigurati zalihe kisika, kao i hranu i vodu za neke od onih zarobljenih kroz rupe u ruševinama, izvijestila je INA, prenosi Al Jazeera English.

Irački predsjednik Barham Saleh pozvao je “herojske” spasilačke radnike da “mobiliziraju sve napore kako bi spasili zarobljene ljude”.

Pripadnici hitne pomoći su ranije rekli da razgovaraju sa zarobljenim ljudima u ruševinama “kako bi ih umirili”.

Svetilište Qattarat al-Imam Ali nalazi se u zapadnoj pustinji, oko 28 kilometara od centra svetog grada Kerbala.

Prve informacije sugerišu da je klizište pokrenula vlaga, navodi se u saopštenju službe civilne zaštite.

Izvor: Al Jazeera i agencije