Borrell: ‘Razuman’ odgovor Irana na EU prijedlog o nuklearnom sporazumu

Šef evropske diplomatije kaže da je odgovor Teherana na posljednji prijedlog Evropske unije o nuklearnom sporazumu sa SAD-om ‘razuman’.

Teheranu je ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da je odgovor Irana na posljednji prijedlog Evropske unije o nuklearnom sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama “razuman”.

“Uputio sam prijedlog kao koordinator pregovora i uslijedio je odgovor Irana koji smatram razumnim. Odgovor je proslijeđen SAD-u, koji još nisu zvanično odgovorio”, kazao je on na univerzitetskom skupu u španskom gradu Santanderu, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Borrell je mislio na odgovor koji je prošle sedmici poslao Iran na posljednji prijedlog EU-a o ažuriranju nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine, nakon 16 mjeseci indirektnih američko-iranskih razgovora.

Zajednički sveobuhvatni akcioni plan

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Teheranu je ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu Ujedinjenih naroda.

Međutim, SAD je jednostrano istupio iz sporazuma 2018. godine pod predsjedništvom Donalda Trumpa i ponovo uspostavio kaznene mjere.

Kao odgovor na to, Iran je postepeno odustajao od svojih preuzetih obaveza.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i “grupa 5 plus 1”, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU-a.

Izvor: Agencije