Moguće hapšenje Imrana Khana, istraga zbog prijetnji policiji i pravosuđu

Imran Khan bi se mogao suočiti sa višegodišnjom zatvorskom kaznom zbog novih optužbi, koje ga terete za prijetnje policajcima i sudiji.

Khanova PTI stranka objavila je video snimke na kojima se vidi kako pristalice okružuju njegovu kuću kako bi spriječile policiju da dođe do nje (EPA)

Pakistanska policija optužila je Imrana Khana prema antiterorističkom zakonu, nekoliko dana nakon što je bivši premijer prijetio policiji i pravosudnom službeniku na velikom skupu u glavnom gradu Islamabadu.

Otvaranje slučaja dolazi dan nakon što je najviše medijsko tijelo u zemlji zabranilo Khanove govore zbog “širenja govora mržnje” protiv “državnih institucija i službenika”, eskalirajući tako političke tenzije u zemlji, piše Al Jazeera English.

Khan održava masovne skupove širom zemlje tražeći da se vrati na funkciju otkako je smijenjen sa vlasti u aprilu nakon za izglasavanje nepovjerenja. Ovaj bivši igrač kriketa koji je postao političar tvrdi da je njegovo svrgavanje rezultat ‘strane zavjere’.

U svom govoru u subotu, bivši premijer je obećao da će tužiti policajce i sutkinju i naveo da je bliski pomoćnik bio mučen nakon hapšenja.

Ponovio je svoju kritiku državnih institucija na još jednom skupu u nedjelju, rekavši da je policija djelovala pod pritiskom ‘neutralnih’, što je uobičajen eufemizam za pakistanski vojni establišment.

“Kada je 25. maja policija izvršila nasilje nad nama, upućeni su mi rekli da je policija djelovala po naređenju odozgo, što znači da je bila pod pritiskom neutralnih da batinaju pripadnike PTI-ja [partija ‘Pakistan Tehreek-e-Insaf’]”, rekao je na skupu u Ravalpindiju. “Jesu li neutralni stvarno neutralni?” pitao je.

Khanovi simpatizeri okružili njegovu kuću

Khan bi se mogao suočiti sa višegodišnjom zatvorskom kaznom zbog novih optužbi, koje ga terete za prijetnje policajcima i sudiji. Međutim, on nije uhapšen na osnovu drugih manjih optužbi protiv njega u nedavnoj kampanji protiv vlade.

Nije odgovorio na optužnicu.

Prema pakistanskom pravnom sistemu, policija obično podnosi prvi informativni izvještaj o optužbama protiv optuženog sudiji za prekršaje, koji onda odlučuje da se istraga nastavi dalje. Obično policija tada hapsi i ispituje optuženog.

Izvještaj protiv Khana uključuje svjedočenje sudije Alija Javeda, koji je opisao da je bio na skupu u Islamabadu i da je čuo Khana kako kritikuje generalnog inspektora pakistanske policije i još jednog sudiju.

Khan je navodno rekao: “I vi se pripremite za to, mi ćemo također poduzeti mjere protiv vas. Sve bi vas morala biti sramota.”

Khanova PTI stranka objavila je video snimke na kojima se vidi kako pristalice okružuju njegovu kuću kako bi spriječile policiju da dođe do nje. Stotine su ostale tamo rano u ponedjeljak.

“Ako Imran Khan bude uhapšen… mi ćemo preuzeti Islamabad sa narodnom moći”, zaprijetio je bivši ministar u njegovom kabinetu Ali Amin Gandapur na Twitteru, dok su neki partijski lideri pozivali pristalice da se pripreme za masovnu mobilizaciju.

Khanov pomoćnik Fawad Chaudhry rekao je novinarima ispred suda u Islamabadu da je stranka zatražila kauciju za vođu uoči bilo kakvog hapšenja.

Povratak uličnog nasilja?

Al Jazeerin reporter Kamal Hyder iz Islamabada javlja da je velika mogućnost povratka uličnog nasilja.

“Ako Imran Khan pozove svoje pristalice da izađu u velikom broju, postoji bojazan da će se oni [vlada] snažno reagovati, što će definitivno izazvati reakciju ljudi”, rekao je Hyder.

Pakistansko pravosuđe također ima historiju politizacije i uzimanja strana u borbama za moć između vojske, civilne vlade i opozicionih političara, navodi Freedom House.

Khan je došao na vlast 2018. godine, obećavajući da će prekinuti obrazac porodične vladavine u Pakistanu. Njegovi protivnici tvrde da je izabran uz pomoć moćne vojske, koja je vladala zemljom polovinu njene 75-godišnje historije.

Opoziciona alijansa ga je optužila za loše ekonomsko upravljanje usred rastuće inflacije i opadanja vrijednosti rupija prije nego što je došlo do glasanja o nepovjerenju u aprilu.

Bivši premijer je tvrdio da je svrgnut u zavjeri koju su predvodile SAD, nazivajući sljedeću vladu koju je predvodio premijer Shehbaz Sharif “uvezenom vladom”. Ali nije pružio dokaze u prilog svojim tvrdnjama.

Washington i Sharif su negirali optužbe.

Khan je provodio niz masovnih skupova širom zemlje, pokušavajući da izvrši pritisak na Sharifovu vladu.

Al Jazeerin reporter Kamal Hyder javlja da bi trenutna situacija mogla dovesti do opasne eskalacije koja bi mogla dodatno zakomplicirati ekonomske probleme Pakistana i dovesti politiku države u virtuelni zastoj.

“Narod Pakistana želi nove izbore. Oni ne priznaju ovu koaliciju od 13 stranaka, koja nije postigla rezultate. Inflacija je najaviša ikad. Cijene goriva i struje su također skočile. Puno je nelagode.”

U nedjelju je globalni internet monitor NetBlocks javio da su internetske usluge u zemlji blokirale pristup YouTubeu nakon što je Khan emitovao govor uživo na platformi uprkos zabrani pakistanskog regulatornog tijela za elektronske medije.

Policija je uhapsila Khanovog političkog pomoćnika, Shahbaza Gilla, ranije ovog mjeseca nakon što se pojavio na privatnom televizijskom kanalu ARY TV i pozvao vojnike i oficire da odbiju da se povinuju “ilegalnim naredbama” vojnog vrha. Gill je optužen za izdaju, za koju je po pakistanskom zakonu predviđena smrtna kazna. Televizija ARY je nakon tog emitovanja skinuta s programa.

Khan je optužio policiju za zlostavljanje Gilla u pritvoru. Policija kaže da Gill boluje od astme i da nije bio zlostavljan u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije