Superjahta ruskog oligarha na aukciji u Gibraltaru

Jahtu su u martu zaplijenile britanske vlasti na Gibraltaru nakon što je američka banka JP Morgan saopćila da vlasnik tog broda Pumpjanski nije platio zajam.

Jahta Axioma ima šest dvokrevetnih kabina sa dodatnim prostorom za 20 članova posade (Reuters)

Superjahta Axioma, vrijedna 63 miliona britanskih funti (75 miliona američkih dolara), stavljena je na aukciju nakon što su Velika Britanija, Europska unija i Sjedinjene Američke Države sankcionirali njenog vlasnika, ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na BBC.

Jahtu su u martu zaplijenile britanske vlasti na Gibraltaru nakon što je američka banka JP Morgan saopćila da vlasnik tog broda Pumpjanski nije platio zajam od 17 miliona funti (20 miliona dolara).

Brod dužine 72,5 metra u utorak će biti ponuđen na aukciji na sudu Admiraliteta britanske prekomorske teritorije i, po svemu sudeći, bit će prvi zaplijenjeni luksuzni brod prodan na aukciji otkako su uvedene sankcije za utjecajne bogate Ruse zbog rata u Ukrajini.

Prodaja ispod vrijednosti

Jahta Axioma ima šest dvokrevetnih kabina sa dodatnim prostorom za 20 članova posade, bazen, đakuzi, spa centar, 3D kino, džet skije i opremu za ronjenje.

Smatra se kako će brod biti prodan za manje od njegove procijenjene vrijednosti obzirom da će u ponudi biti samo jedan dan, a novac od prodaje bit će prebačen na račun banke JP Morgan.

Pumpjanski, čije je lično bogatstvo procijenjeno na 1,84 milijardi funti, vlasnik je i predsjednik kompanije OAO TMK za proizvodnju čeličnih cijevi kojima snabdijeva Gazprom.

Izvor: Agencije