Ukrajina odbacila umiješanost u ubistvo kćerke Putinovog ‘duhovnog vodiča’

Darja Dugina poginula u eksploziji automobila u vlasnišvu njenog otaca za koga se smatra da je idejni tvorac invazije na Ukrajinu.

Istražitelji na mjestu eksplozije (Reuters)

Savjetnik ureda predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak odbacio je sve optužbe koje zvaničnici Rusije upućuju Ukrajini u vezi sa sinoćnjom pogibijom Darije Dugine (30), kćerke poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, izvijestila je agencija Anadolija.

Na upit novinara ukrajinskog ICTV-a da komentira sinoćnju eksploziju u automobilu Dugine nadomak Moskve, Podoljak je kazao da Rusija i daje nastoji dizati tenzije u regiji i koristiti svaku priliku za to.

“Želim da istaknem da Ukrajina nema nikakve veze sa ovim. Vjerovatno žele da prošire praksu regrutacije u zemlji. Ne razumiju da mi nismo kriminalna država kao Rusija“, rekao je Podoljak.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je ranije u nedjelju da, ukoliko nadležni organi potvrde ukrajinski trag u ubistvu Dugine, onda postoji politika državnog terorizma koju sprovodi Kijev.

Ruski Istražni komitet saopćio je u međuvremenu da je pokrenuo krivični postupak zbog eksplozije automobila u kojoj je poginula Dugina, sumnjajući da je ubistvo organizirano.

“Prema dobijenim informacijama, smatra se da je zločin unaprijed planiran i počinjen po nalogu“, navodi se u saopćenju Istražnog komiteta Rusije.

Vozila očev automobil

Kako prenosi agencija Hina, Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i lični poznanik porodice, rekao je za TASS u nedjelju da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije. Kada je Dugina „skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio”, rekao je Krasnov.

„Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste”, dodao je.

Fotografije nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim medijima u subotu, a čini se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolici. Hina navodi kako CNN nije u mogućnosti nezavisno provjeriti autentičnosti fotografija.

Krasnov je za TASS rekao da Duginu lično poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njenom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

„To je auto njenog oca. Daša (Darja) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno.”

Prema ruskom mediju 112, oni su se trebali vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je Dugin u posljednji trenutak donio odluku da sjedne u drugo vozilo.

Moskva optužuje Kijev

Poznate ruske ličnosti i političari za ovaj incident direktno optužuju Kijev.

Ruski pisac Zahar Prilepin za smrt Dugine optužio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Prema njegovim riječima, predsjednik Ukrajine je dao odobrenje za ubistvo.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da su ubistvo izveli “ukrajinski teroristi”.

Za optužbe o umiješanosti Kijeva u slučaj smrti Dugine ruski dužnosnici nisu ponudili dokaze.

Američke sankcije

Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog, kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili “duhovni vodič” ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga opisuju kao “Putinov mozak”.

Duginova kći Darja rođena je 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom univerzitetu, navodi TASS.

U martu 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njenog doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina “propasti” ako bude primljena u NATO.

Dugina je bila glavna urednica UWI-a.

Izvor: Agencije