Jesu li Iran i Zapad konačno blizu da dogovore nuklearni sporazum?

Izvori su kazali Al Jazeeri Arabic da je dogovor koji će obnoviti nuklearni sporazum iz 2015. blizu.

Procurjela audio datoteka, kako se čini, sastanka s glavnim iranskim pregovaračem uključuje detalje potencijalnog dogovora da se obnovi nuklearni sporazum iz 2015. (AP)

Evropski prijedlog da se obnovi nuklearni sporazum iz 2015. između zapadnih država i Irana izgleda dobija na snazi, a izvori otkrivaju Al Jazeeri Arabic detalje predloženog sporazuma, i ukazuju na to da postoji široko slaganje između svih strana.

Zvaničnici u Teheranu i Washingtonu, od kojih je drugi jednostrano napustio sporazum 2018, pored drugih potpisnika – koji uključuju Kinu, Rusiju, Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju – su izrazili oprezni optimizam da bi Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) uskoro mogao biti obnovljen.

Ova vijest uslijedila je nakon mjeseci ponekad teških pregovora, koji su prekidani nekoliko puta.

Kako izgleda potencijalni sporazum?

  • Ako se sporazum postigne, JCPOA će biti obnavljan u četiri faze tokom dva 60-dnevna perioda, izvori su kazali Al Jazeeri Arabic.
  • Mediji u i izvan Irana su u petak objavili detalje potencijalnog sporazuma koji izgleda dolaze iz procurjele audio datoteke sastanka sa glavnim pregovaračem Alijem Bagherijem Kanijem.
  • Prema nepotvrđenim izvještajima, nekih 150 iranskih finanasijkih tijela i 17 banaka bit će uklonjeno sa liste sankcija na dan kada sporazum bude finaliziran, a Iran će odmah, ali postepeno početi usporavati svoj nuklearni napredak.
  • Štaviše, sedam milijardi iranskih sredstava koja je zamrznula Južna Koreja bit će odmrznuto, dok će Iran dobiti dvije i po godine garantovanog ublažavanja sankcija, što je ukupno pet i po godina sve i ako republikanci pobijede na izborima 2024, jer se predsjednik Joe Biden obavezao da će ostati u obnovljenom sporazumu.
  • CNN i drugi su izvijestili da je Iran odustao od zahtjeva da se Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) skine s liste „terorističkih“ organizacija u sklopu sporazuma, pristavši umjesto tog da se o ovom pitanju kasnije razgovara.
  • Nepotvrđeni izvještaji također kažu da bi tekst sporazuma mogao sadržavati klauzulu koja predviđa da će, ako Iran bude sarađivao sa IAEA-om, potpisnice zatvoriti istragu o tragovima nuklearnog materijala koje je napravio čovjek, a koji su nađeni na nekoliko lokacija u Iranu 2019. Okončanje ove istrage jedan je od glavnih iranskih zahtjeva.

Šta će se desiti nakon postizanja sporazuma?

  • Nuklearni sporazum postavlja stroga ograničenja na iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje multilateralnih sankcija. Ako se postigne sporazum, od Irana se očekuje da značajno uspori svoje nuklearno napredovanje, udaljivši ga od nuklearne bombe, za koju Teheran kaže da mu je cilj dobiti je.
  • Ove sankcije su nanijele značajnu štetu iranskoj ekonomiji, pa se mnogi Iranci nadaju da će se, ako se one ukinu, ekonomska situacija u državi popraviti. Međutim, bilo je mnogo optimizma od iranske javnosti nakon inicijalnog potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. da će Iran biti integrisan u globalnu ekonomiju. Činjenica da se to nije desilo znači da mnogi Iranci nužno ne očekuju značajne promjene.
  • Sve i ako sporazum bude obnovljen, niz njegovih restrikcija, uključujući neke na obogaćivanje urana, će isteći 2025, što znači da bi se ponovo mogla vratiti neizvjesnost.

Šta se desilo otkako su se sporazumne strane zadnji put srele?

  • Nakon još jednog kruga indirektnih pregovora u kojima je posredovala Evropska unija sa učešćem drugih potpisnica u Beču ranije ovog mjeseca, blokom je cirkulisalo ono što su nazvali „konačnim tekstom“.
  • Iran je razmatrao tekst sedmicu dana i izrazio svoje mišljenje prije roka od 15. augusta, rekavši da njihova očekivanja nisu u potpunosti zadovoljena, ali da bi se sporazum brzo mogao ostvariti ako SAD odgovori pozitivno.
  • Washington tek treba zvanično odgovoriti, rekavši da je i dalje u kontaktu sa drugim stranama, ali izvještaji sugerišu da se odgovor očekuje uskoro.
  • Izgleda da u međuvremenu Katar i Oman nastavljaju prenositi poruke između Teherana i Washingtona.

Koji su prioriteti za Iran i SAD, a koje su prepreke?

  • Iran je zvanično izjavio da je glavni njegov prioritet osigurati da će uživati pune ekonomske prednosti koje su mu obećane u osnovnom sporazumu.
  • Prema iranskim vlastima, to uključuje ukidanje američkih sankcija, kao i period u kojem to može biti potvrđeno.
  • SAD je kazao da želi garancije, kroz u cijelosti ponovo pokrenuto praćenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), da Iran neće izgraditi nuklearno oružje.
  • Tokom pregovora, obje strane su optuživale onu drugu da zahtijeva ustupke koji prevazilaze obim originalnog sporazuma.
  • Izrael ostaje najveći protivnik ovog sporazuma. Premijer Yair Lapid je kazao Bijeloj kući u četvrtak da odustane od pregovora, izvještava američki Axios.
Izvor: Al Jazeera