Egipatski kopti traže promjenu zakona nakon fatalnog požara

Prošle nedjelje, u požaru u jednoj koptskoj crkvi, poginula je najmanje 41 osoba, uključujući 18 djece.

U jednoj porodici, čovjek je izgubio suprugu, petogodišnje blizankinje, trogodišnjeg sina, te baku i tetku poginule djece (AFP)

Borci za ljudska prava i javne ličnosti traže od egipatskih vlasti da reformiraju „diskriminatorne“ zakone kojima se ograničava izgradanja crkava u Egiptu za koju navode da je pridonijela požaru u koptskoj pravoslavnoj crkvi prošle nedjelje u kojem je poginula 41 osoba, uključujući 18 djece.

Najmanje 14 osoba je povrijeđeno u nesreći koja se desila tokom jutarnje mise u crkvi Abu Sefein u Imbabi, zapadno od centra Kaira. Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova, do požara je došlo zbog kvara na električnoj mreži.

Porodične tragedije

U jednoj porodici, čovjek je izgubio suprugu, petogodišnje blizankinje, trogodišnjeg sina, te baku i tetku poginule djece. Još jedna porodica je izgubila 13-godišnje blizance, a među poginulima je i svećenik.

„Ovo je bolno, bolno. Ovo je katastrofa, ljudi su jako potreseni“, kazao je kopt Bassem Refaat koji je posjetio Imbabu poslije požara.

On ističe kako ova jako religiozna zajednica traži odgovore, kao i čudo i znak kojima će naći mir u ovoj tragediji.

„Vjerujem da Bog ima razloge za sve što radi, sačekajmo da vidimo koji je Božji razlog za ovo“, dodao je Refaat.

Predsjedničko ili guvernersko odobrenje

Amr Magdi iz odjela organizacije Human Rights Watch za Bliski istok i Sjevernu Afriku, navodi kako organizaciju „brine činjenica da bi moglo doći do novih žrtava zbog nesigurnih uvjeta u mjestima molitve“. Dodaje kako je ovo rezultat sistematske diskriminacije nad kršćanima u Egiptu „koja je duboka i sveprisutna“, te koja dovodi do okruženja „ekstremnog straha“.

U Egiptu, dozvole za izgradnju ili obnovu crkava do 2016. je trebao direktno odobriti predsjednik. Ovo je učinilo „bukvalno nemogućim“ da se grade i obnavljaju crkve, za Al Jazeeru kaže nadbiskup Angaelos, koptski nadbiskup iz Londona. Zato su kršćanske zajednice počele u tajnosti koristiti komercijalne ili industrijske građevine kao crkve.

Egipatska Vlada je 2016. uvela novi zakon za upravljanje izgradnjom crkava čime je odluka prebačena na lokalne guvernere. No, zakon, koji se odnosi samo na kršćanske bogomolje, postrožio je uvjete dobijanja dozvola i nema apelacionog procesa u slučaju odbijanja.

Izvor: Al Jazeera