Putin najavio nove vojne vježbe CSTO-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin se sastao u Sočiju s kazahstanskim kolegom Kassym-Jomartom Tokayevim.

Predstavnici CSTO-a dogovorili su ključne dijelove vježbi (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u petak predstojeće vojne vježbe Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) bloka koji predvodi Moskva, javlja agencija Anadolija.

Na sastanku sa kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevim​​​​​​​ u Sočiju, Putin je istakao da ove godine Rusija i Kazahstan obilježavaju 30. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa i da dvije države blisko sarađuju u mnogim oblastima.

“Naša ministarstva i resori aktivno rade, aktivno radi međuvladina komisija. Ministarstva vanjskih poslova i ministarstva odbrane zajednički pripremaju različite događaje, uključujući zajedničke vježbe u okviru CSTO-a”, kazao je Putin.

Specijalne vježbe

Vojna služba Kazahstana je ranije objavila da se održavaju razgovori sa kolegama iz CSTO-a o pripremi i izvođenju specijalnih vježbi Search-2022, Echelon-2022 i Interaction-2022.

Predstavnici CSTO-a dogovorili su ključne dijelove vježbi, kontingente i druga organizaciona pitanja.

Planirano je da se sve vježbe, koje kombinuju obuku različitih komponenti trupa CSTO-a, održe u jedinstvenom operativnom okruženju na teritoriji Kazahstana na poligonu Matybulak.

Konkretno, tokom specijalne vježbe Search-2022 razrađivaće se pitanja organizovanja i sprovođenja obavještajnih podataka, dok će Interaction-2022 predvidjeti razradu pitanja pripreme i izvođenja zajedničke operacije za lokalizaciju oružanog sukoba u regionu Centralne Azije, području kolektivne sigurnosti.

Ruski čelnik najavio je vojne vježbe u jeku ruske agresije na Ukrajinu, i sve većih zapadnih sankcija Moskvi zbog te invazije.

Izvor: Agencije