Ko je bio Ayman al-Zawahiri, ubijeni čelnik Al-Kaide

Ayman al-Zawahiri je preuzeo Al-Kaidu 2011. godine, nakon što je američka vojska upala u dom Osame bin Ladena i usmrtila ga.

Kao i Bin Laden, Al-Zawahiri je nestao nakon napada 11. septembra, preživio je nekoliko pokušaja atentata i svaki put bi se pojavio nakon izvještaja da je ubijen (EPA)

Čelnik Al-Kaide Ayman al-Zawahiri, ubijen u američkom napadu dronom u Afganistanu, nekoliko je decenija bio glavni ideolog te globalne mreže, no nikad joj nije vratio status koji je imala pod vodstvom Osame bin Ladena.

Egipatski okulista imao je ključnu ulogu u napadima 1998. na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji te u ključnom napadu na SAD 11. septembra 2001. godine, u kojem je živote izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

No, tokom decenija u kojem je 71-godišnji Al-Zawahiri vodio Al-Kaidu, nakon eliminacije Bin Ladena 2011. godine, ona nikad nije vratila svoju moć, a vodstvo tog pokreta preuzela je Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja je osvojila velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila kalifat.

Iako je dio analitičara tvrdio da je Al-Zawahiri postao prestar i nemoćan, činilo se da pokušava preustrojiti Al-Kaidu u partnerstvu s talibanima nakon što su oni u augustu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom, prenosi Hina pisanje AFP-a.

“Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema”, rekao je američki predsjednik Joe Biden pri objavi atentata u Kabulu, gdje se Al-Zawahiri navodno krio nakon nekoliko godina provedenih na afganistansko-pakistanskoj granici.

Bin Ladenov lični ljekar

Prije nego što je se okrenuo disidentskoj politici, Al-Zawahiri je odrastao u udobnom domaćinstvu u Kairu.

Kao mlad se pridružio radikalnoj egipatskoj vjerskoj zajednici te je navodno uhapšen već s 15 godina zbog pridruživanja tada ilegalnom Muslimanskom bratstvu.

U Egiptu je proveo tri godine u zatvoru, a 1981. ga se povezivalo s ubistvom predsjednika Anwara Sadata i masakrom inozemnih turista u Luxoru 1997. godine.

Nakon toga se povezao s Bin Ladenom u Afganistanu i postao glavni strateg Al-Kaide, ali i Osamin lični ljekar.

Bio je jedan od pet potpisnika bin Ladenove “fetve” iz 1998. koja je pozvala na napade na Amerikance, a potom se počeo stalno pojavljivati uz čelnika Al-Kaide.

Njegova česta uloga bila je motivirati članove ove grupe videoporukama, prijeteći prstom u zraku. Kao i Bin Laden, Al-Zawahiri je nestao nakon napada 11. septembra, preživio je nekoliko pokušaja atentata i svaki put bi se ponovno pojavio nakon izvještaja da je ubijen.

SAD ga nije gubio iz vida te je za njegovu glavu još zbog napada 1998. u Africi nudio 25 miliona dolara nagrade.

U sjeni ISIL-a

Al-Zawahiri je preuzeo Al-Kaidu 2011. nakon što je američka vojska upala u pakistanski dom Bin Ladena i usmrtila ga.

Novi čelnik Al-Kaide kretao se oko afganistansko-pakistanske granice, naslijedivši organizaciju umanjene moći koja je djelovala u sjeni ISIL-a.

Ipak, Al-Kaida je uspjela ostati prijetnja kroz svoje filijale u Jemenu, Africi i istočnoj Aziji.

Analitičari su Al-Zawahirijevo vodstvo opisivali kao savjetodavno, ne kao koherentno, centralizirano zapovjedništvo.

Nikad nije prestao javno prijetiti svojim neprijateljima te je održavao savezništvo s onima, poput talibana, koji nisu podržavali metode ISIL-a, organizacije koja je eliminirala i same muslimane.

Novi zamah s talibanima

Povratak talibana na vlast u Afganistanu dala je Al-Kaidi novu nadu u budućnost.

Izvještaj Ujedinjenih naroda iz jula pokazao je da je Al-Zawahiri nedavno pokazivao “povećan komfor i sposobnost komunikacije” s bliskim saveznicima u talibanskoj vladi.

U tom dokumentu stoji kako je bilo malo izgledno da će Al-Zawahiri pokretati nove međunarodne napade jer bi to osramotilo vladu u Kabulu.

“Uprkos tome, međunarodni kontekst odgovara Al-Kaidi koja planira ponovo biti prepoznata kao predvodnica globalnog džihada“, pisao je UN.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada