Kineski ratni avioni nad Tajvanskim moreuzom prije dolaska Pelosi

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njena teritorija; SAD odgovara da se neće prestrašiti kineskim ‘zveckanjem oružjem’ zbog te posjete.

Osim kineskih aviona koji su u utorak ujutro letjeli blizu linije razgraničenja osjetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je blizu neslužbene linije razdvajanja (Arhiva)

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi trebala bi u utorak stići na Tajvan, navode dobro obaviješteni izvori, dok je nekoliko kineskih ratnih aviona letjelo blizu linije koja dijeli Tajvanski moreuz, navodi agencija Reuters.

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njen, a Sjedinjene Američke Države su poručile da se neće prestrašiti kineskim “zveckanjem oružjem” zbog posjete, javlja Hina.

Osim kineskih aviona koji su u utorak ujutro letjeli blizu linije razgraničenja na osjetljivom vodenom putu, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedjeljka blizu neslužbene linije razdvajanja, rekao je izvor za Reuters.

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i avioni dotakli su središnju liniju moreuza, što je opisano kao neobičan i “vrlo provokativan” potez.

Tajvan ‘pojačao’ razinu borbene spremnosti

Po istim navodima, kineski avion je više puta izveo taktičke poteze kratkog “dodirivanja” središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu moreuza, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

Avioni niti jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.

Tajvansko ministarstvo odbrane “pojačalo” je svoju razinu borbene spremnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je službena središnja novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima bliskim Pelosi, većina njenih planiranih sastanaka, uključujući i s predsjednicom Tsai Ing-wen, zakazana je za srijedu, te je moguće da njeno izaslanstvo stigne u Tajvan rano u srijedu.

Tajvanske list Liberty Times navodi da Pelosino izaslanstvo treba stići u utorak navečer po lokalnom vremenu.

Azijska turneja Nancy Pelosi

Nakon što je u ponedjeljak počela svoju azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posjetila Singapur. Njen ured najavio je i posjetu Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao posjetu Tajvanu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u ponedjeljak je na redovitom dnevnom brifingu rekao da bi to bilo “grubo miješanje u unutrašnje poslove Kine” ako Pelosi posjeti Tajvan, te upozorio da “kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sjediti prekriženih ruku”.

Posjeta Pelosi, koja je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodit će se usred sve lošijih veza između Washingtona i Pekinga.

Pelosi predvodi izaslanstvo Kongresa u indopacifičkoj regiji u posjeti Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

Izvor: Agencije