G7 i EU osudili pokušaje Rusije da koristi izvoz energenata kao oružje

Nastavljamo istraživati dodatne mjere kako bismo spriječili Rusiju da profitira od svog agresorskog rata, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Moskva nije pouzdan snabdjevač energijom. rečeno je (EPA - Ilustracija)

Ministri vanjskih poslova članica Grupe sedam najbogatijih zapadnih demokratija (G7) i šef evropske diplomatije Josep Borrell osudili su pokušaje Rusije da koristi izvoz energenata kao oružje i kao sredstvo geopolitičke prinude, ocijenivši da Moskva zbog toga nije pouzdan snabdjevač energijom.

Šefovi diplomatija SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i EU-a Moskva zbog toga nije pouzdan snabdjevač energijom. naveli su u zajedničkom saopštenju da će blisko sarađivati kako bi ublažili uticaj poremećaja u snabdijevanju na privrede i građane širom svijeta i u njihovim zemljama, posebno u cilju zaštite ranjivih grupa.

“Radimo na tome da osiguramo da Rusija ne iskoristi poziciju proizvođača energije da profitira od agresije (na Ukrajinu) na štetu ranjivih zemalja. Nastavit ćemo sa našim nedavnim potezima kako bismo osigurali snabdijevanje energijom, stabilizovali tržišta i ublažili rast cijena energije izazvan akcijama Rusije i vanrednim tržišnim uslovima”, naveli su.

To uključuje napore radi smanjenja tražnje za ruskom energijom i podršku dobrovoljnim kolektivnim akcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA), navode ministri.

“Nastavljamo istraživati dodatne mjere kako bismo spriječili Rusiju da profitira od svog agresorskog rata i smanjili sposobnost Rusije da vodi rat. Ostajemo posvećeni razmatranju niza pristupa, uključujući opcije za sveobuhvatnu zabranu svih usluga koje omogućavaju transport ruske sirove nafte i naftnih derivata na globalnom nivou, osim ako se nafta ne kupuje po cijeni ili ispod cijene o kojoj se postigne dogovor u konsultaciji sa međunarodnim partnerima”, navode članice G7 i EU-a.

‘Nepokolebljivi u solidarnosti sa Ukrajinom’

Šefovi diplomatija dodaju da će članice G7 i EU dodatno smanjiti oslanjanje na civilne nuklearne proizvode iz Rusije i na robu povezanu sa njima i da će pomoći zemljama koje žele da diverzifikuju svoje snabdijevanje.

“Ostajemo nepokolebljivi u solidarnosti sa Ukrajinom i potvrđujemo nedvosmislenu posvećenost podršci vladi i narodu Ukrajine u njihovoj hrabroj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i u njihovoj borbi za mirnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost”, dodaje se.

Zvaničnici G7 i EU su ponovili da snažno osuđuju “ruski brutalni, ničim izazvan, neopravdan i ilegalan agresorski rat protiv Ukrajine” i da neće priznati “kontinuirane pokušaje Rusije da silom promijeni granice, prenijela je Beta.

“Ovo predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava, pre svega ozbiljno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, i ozbiljno podriva međunarodni sistem zasnovan na pravilima. Ponavljamo naš zahtev da Rusija okonča ovaj rat, da odmah i bezuslovno prekine sva neprijateljstva i da povuče svoje trupe i vojnu opremu sa čitave teritorije Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije