Erdogan: Sporazum o izvozu ukrajinskog žita važan diplomatski uspjeh

Erdoganova izjava je uslijedila nakon što je prvi brod natovaren žitaricama otplovio iz ukrajinske luke Odese za Liban.

Svi prihvataju da su koraci poduzeti u prevazilaženju ukrajinske krize oko žitarica, koju svijet pomno prati, zasluga naše države, smatra Erdogan (Anadolija)

Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine koji su potpisali Turska, Rusija, Ukrajina i UN je rezultat diplomatskog uspjeha Ankare, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

„Svi prihvataju da su koraci poduzeti u prevazilaženju ukrajinske krize oko žitarica, koju svijet pomno prati, zasluga naše države”, rekao je Erdogan u obraćanju nakon sjednice kabineta u turskoj prijestolnici.

„Ovaj poduhvat, započet pod vodstvom naše države, važan je diplomatski uspjeh“.

Pod zastavom Sijera Leonea

Njegova izjava je uslijedila nakon što je prvi brod natovaren žitaricama otplovio iz ukrajinske luke Odese za Liban ranije u ponedjeljak.

Očekuje se kako će brod biti u Istanbulu 2. augusta, odakle će nastaviti put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Sijera Leonea, natovaren je kukuruzom.

Uz posredovanje Turske i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Izvor: Agencije