Bugarska u oktobru ide na četvrte izbore u dvije godine

Vlada Kirila Petkova, koja je na vlast došla obećanjima o borbi protiv korupcije, pala je samo šest mjeseci nakon preuzimanja vlasti.

Bugarska se bori s rastom inflacije, problemima u nabavci plina i drugim posljedicama rata u Ukrajini (EPA)

Bugarski predsjednik Rumen Radev odredio je 2. oktobar kao datum četvrtih parlamentarnih izbora u manje od dvije godine, nakon što je u julu pala reformistička vlada premijera Kirila Petkova.

Radev je također imenovao bivšeg ministra rada Galaba Doneva za vršitelja dužnosti premijera od 2. augusta, do formiranja novog kabineta. Radev će prioritete nove vlade predstaviti u utorak, saopćio je njegov ured.

Bugarska se bori s rastom inflacije, problemima u nabavci plina i drugim posljedicama rata u Ukrajini. Imenovanje 55-godišnjeg Doneva, savjetnika premijera za socijalna pitanja, tumači se kao znak da će prioritet privremene vlade biti zaštita kućanstava od rasta cijena, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

To bi moglo uključivati vraćanje uvoza plina iz Rusije, prekinutog pod vladom Petkova koji je zauzeo strogi stav prema Moskvi nakon početka invazije.

Bivši premijer protjerao je 70 ruskih diplomata, optužujući ih za špijunažu, te je odbio plaćati ruski plin u rubljama, nakon čega je Moskva prekinula dotok plina Bugarskoj koja je u potpunosti ovisila o tom izvoru energenta.

Podrška nacionalističkim i proruskim strankama

Vlada Petkova, koja je na vlast došla obećanjima o borbi protiv korupcije, pala je samo šest mjeseci nakon preuzimanja vlasti.

Od tada je imala tri neuspješna pokušaja osiguravanja većine u parlamentu, produbivši time političku krizu koja bi mogla ugroziti milijarde eura iz fonda Evropske unije za ekonomski oporavak, te poremetiti planove za uvođenje eura 2024. godine.

Ankete predviđaju da će izbori u oktobru ponovo dovesti do rascjepkanog sastava parlamenta. Centristički PP Kirila Petkova izjednačen je s GERB-om, strankom desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova.

Istraživanja pokazuju da stanke koje su činile koalicijsku vlast do jula nemaju veliku šansu formirati novu koaliciju nakon izbora, kao i da raste podrška nacionalističkim i proruskim strankama.

Izvor: Agencije