U Španiji smanjena potrošnja električne energije

Potrošnja električne energije smanjena je za 3,7 posto u prvoj sedmici od kada su na snazi nove mjere za uštedu energije.

Potrošači su od 8. do 14. augusta koristili znatno manje energije u poređenju s prethodnom sedmicom (Arhiva)

Potrošnja električne energije u Španiji smanjena je za 3,7 posto u prvoj sedmici od kada su na snazi nove mjere za uštedu energije, izjavila je ministrica životne sredine Teresa Ribera.

Prema njenim riječima, iako je Španija bila suočena s visokim temperaturama, koje obično dovode do porasta potražnje za električnom energijom, potrošači su od 8. do 14. augusta koristili znatno manje energije u poređenju s prethodnom sedmicom.

Prema novim mjerama, klima uređaji u javnim zgradama, kulturnim objektima, hotelima, kinima, velikim trgovinama i stanicama više se ne smije uključivati na manje od 27 stepeni Celzijusa.

Zimi će biti dozvoljeno korištenje klima uređaja za grijanje prostorija do 19 stepeni, prenosi Anadolija.

Odgovor na energetsku ucjenu

U okviru mjera uvedenih s ciljem da smanje zavisnost od plina Španije i Evropske unije, javne zgrade i prodavnice gase svjetla nakon 22:00 sata.

Ribera je rekla da će biti u poziciji da zajedno odgovore na energetsku ucjenu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dok je većina zemalja EU-a obećala smanjiti potrošnju plina za 15 posto, Španija i Portugal pristale su na smanjenje od samo 7,0 posto, tvrdeći da imaju malo energetskih veza s drugim članicama bloka i da ne zavise jako od ruskog gasa.

Mjere Španije bit će na snazi ​​do novembra 2023. godine.

Izvor: Agencije