Napadač na Salmana Rushdieja odbacuje krivnju

Hadi Matar (24) optužen je za ranjavanje Rushdieja (75) u petak neposredno prije nego što je autor ‘Sotonskih stihova’ trebao održati predavanje u državi New York.

Salman Rushdie devet je godina proveo skrivajući se pod zaštitom britanske policije (EPA)

Muškarac optužen da je nožem izbo pisca Salmana Rushdieja prošle sedmice u zapadnom dijelu američke savezne države New York, izjasnio se nevinim za pokušaj ubistva s predumišljajem i ranjavanje u četvrtak te je zadržan u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine.

Hadi Matar (24) optužen je za ranjavanje Rushdieja (75) u petak neposredno prije nego što je autor “Sotonskih stihova” trebao održati predavanje na pozornici u gradiću blizu jezera Erie, piše Reuters a prenosi Hina.

Rushdie je hospitaliziran s teškim ozljedama, a pisci i političari diljem svijeta poručili su da je riječ o napadu na slobodu izražavanja.

Matar je optužen na okružnom sudu okruga Chautauqua po optužnici koju je ranije tog dana vratila velika porota koja ga je teretila za jednu tačku pokušaja ubistva drugog stepena i jednu tačku za napad drugog stepena.

Rushdie je napadnut 33 godine nakon što je tadašnji vrhovni vođa Irana Homeini izdao fetvu protiv Rushdieja, pozivajući muslimane da ga ubiju nekoliko mjeseci nakon što su izdani “Sotonski stihovi”.

Neki muslimani smatraju dijelove knjige o proroku Muhamedu blasfemičnima.

Fetva protiv Rushdieja

Rushdie, koji je rođen u Indiji u muslimanskoj kašmirskoj porodici, devet je godina proveo skrivajući se pod zaštitom britanske policije.

Proreformska iranska vlada predsjednika Muhameda Hatamija 1998. se ogradila od fetve poručivši da više ne postoji prijetnja Rushdieju.

Ali više milionska nagrada za Rushdiejevo ubistvo u međuvremenu je porasla, a fetva nikada nije opozvana.

Homeinijev nasljednik, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei suspendiran je 2019. s Twittera nakon što je napisao da je fetva protiv Rushdieja “neopoziva”.

U intervjuu za New York Post u srijedu Matar je kazao da poštuje Homeinija, ali nije htio odgovoriti je li bio inspiriran fetvom.

Kazao je i da je “pročitao nekoliko stranica” “Sotonskih stihova” te da je gledao YouTube videozapise Rushdieja.

“Ne sviđa mi se baš”, rekao je Matar o Rushdieju.

“On je neko ko je napao islam, napao je islamska uvjerenja i sistem vjerovanja”, dodao je.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je saopćilo da Teheran ne treba optuživati za upletenost u napad.

Policija je objavila kako vjeruje da je Matar djelovao samostalno.

On je rođen u Kaliforniji u šijitskoj porodici porijeklom iz Libanona.

Rushdie je teško ozlijeđen u napadu. Oštećeni su mu živci u ruci, ranjena mu je jetra te će vjerovatno izgubiti jedno oko, kazao je njegov agent.

Izvor: Agencije