Njemačke trupe uočile ruske snage u Maliju

Pripadnici Wagner grupe, privatne vojne kompanije povezane s Moskvom, od kraja prošle godine podržavaju vojsku Malija u borbi protiv pobunjenika.

Francuska je u saopćila kako su sve njene trupe napustile tu afričku državu (EPA)

U danu kada su posljednji francuski vojnici završili operacije i napustili grad Gao na sjeveru Malija, njemačke trupe uočile su na aerodromu u tom gradu nekoliko desetaka pripadnika ruskih sigurnosnih snaga, navodi se u njemačkom vojnom dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Pripadnici Wagner grupe, privatne vojne kompanije povezane s Moskvom, od kraja prošle godine podržavaju vojsku Malija u borbi protiv pobunjenika, prenosi Tanjug.

Učešće u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Maliju izaziva kontroverze u Njemačkoj, jer Mali produbljuje veze iz epohe Sovjetskog saveza s aktuelnim ruskim vlastima.

Dva aviona na aerodromu Gao

Njemačka je prošle sedmice suspendirala vojnu izviđačku misiju u Maliju, s približno 1.000 vojnika, uglavnom raspoređenih u Gau, nakon što su lokalne vlasti ponovo ukinule dozvole za let.

Njemačke i britanske trupe u okviru snaga UN-a su u ponedjeljak primijetile dva aviona na aerodromu Gao – Embraer 314 Super Tucano i L-39 Albatros, saopćila je njemačka komanda za zajedničke vojne operacije, navodi se u izvještaju Reutersa.

Francuska je u ponedjeljak saopćila kako su sve njene trupe, koje su se borile protiv pripadnika oružanih grupa u Maliju od 2013. godine, napustile tu afričku državu nakon odluke u februaru da se povuku zbog pogoršanja odnosa između Pariza i Bamaka.

Izvor: Agencije