Napadač na Rushdieja rekao da je poštovalac ajatolaha Homeinija

Pisac je prošli petak trebao održati predavanje u Chautauquai o umjetničkoj slobodi, no 24-godišnji Hadi Matar napao ga je nožem.

Iako je stanje 75-godišnjeg pisca Salmana Rushdie i dalje teško, on je skinut s aparata te je počeo razgovarati (EPA)

Napadač na književnika Salmana Rushdieja rekao je kako poštuje ajatolaha Homeinija, no nije htio reći je li ga na napad inspirirala fetva koju je taj bivši iranski vrhovni vođa izrekao protiv pisca.

Napadač Hadi Matar je u razgovoru za američki New York Post, objavljen u srijedu, rekao kako je „pročitao nekoliko stranica“ Rushdiejevog romana Sotonski stihovi te da je ideju o napadu dobio nakon što je na Twitteru vidio da će pisac gostovati u Chautauquai u New Yorku, prenio je Reuters.

Upravo zbog te knjige je Homeini 1988. proglasio fetvu i pozvao muslimane da ubiju Rushdieja. Teheran je za to ponudio 3 miliona dolara nagrade.

Rushdie je prošli petak trebao održati predavanje u Chautauquai o umjetničkoj slobodi, no 24-godišnji Matar napao ga je nožem.

Majka se odrekla napadača

Iako je stanje 75-godišnjeg pisca rođenog u Indiji i dalje teško, on je skinut s aparata te je počeo razgovarati.

„Poštujem ajatolaha. Mislim da je on odlična osoba. Reći ću samo toliko o tome“, prenosi Post Matarove riječi.

„Njega ne volim toliko“, rekao je pak za Rushdieja.

„On je neko ko je napao islam, napao je njegova vjerovanja i vjerski sistem“, naglasio je napadač i dodao da je gledao snimke Rushdieja na YouTubeu.

Odbacio je tvrdnje da je u kontaktu s iranskom Revolucionarnom gardom.

Matarova porodica u SAD je stigla iz Libanona, smjestivši se prvo u Kaliforniju, prije razvoda roditelja. Otac se vratio u Libanon, a majka se preselila u New Jersey, piše New York Times.

Matarova majka rekla je da se on 2018. vratio s putovanja na Bliski istok kao promijenjen čovjek, te da je postao sve povučeniji. Nakon napada na Rushdieja majka se odrekla svog sina te je rekla da nije razgovarala s njim od tog događaja.

„Gotova sam s njim“, rekla je za Times.

Izvor: Agencije