Kandidati za čelnika britanskih konzervativaca ne žele škotski referendum

Dvoje kandidata za predsjednika britanske Konzervativne stranke i vlade koji su vodili kampanju u Škotskoj odbili su zamisao o novom referendumu o njenoj nezavisnosti.

Sunak i Truss u kampanji žele pridobiti glasove članova Konzervativne stranke - njih gotovo 200.000 - koji do 2. septembra trebaju dopisnim glasanjem izabrati novog čelnika (Reuters)

Dvoje kandidata za predsjednika britanske Konzervativne stranke i vlade koji su u utorak vodili kampanju u Škotskoj, ponovno su odbili zamisao o novom referendumu o njenoj nezavisnosti.

“Budem li izabrana za premijerku, neću dopustiti novi referendum”, rekla je ministrica vanjskih poslova na odlasku Liz Truss, prenosi Hina.

Ranije je njen suparnik, bivši ministar finansija Rishi Sunak rekao da ne može “zamisliti okolnosti u kojima bi” pristao na organiziranje novog referenduma ako dođe u Downing Street.

Sunak i Truss su dali izjave tokom večeri na skupu u Perthu, pred članovima Konzervativne stranke.

“Usredotočit ću se na odbranu jedinstva” Škotske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuo je Sunak, kritizirajući “šahovsku igru” Škotske nacionalne stranke (SNP) tamošnje premijerke Nicole Sturgeon.

Uprkos opetovanom odbijanju britanske vlade, škotska čelnica kani raspisati novi referendum o nezavisnosti Škotske 19. oktobra 2023, devet godina nakon referenduma na kojemu je 55 posto glasača bilo za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

“Mi nismo samo susjedi, mi smo porodica. Neću dopustiti da se naša porodica raspadne”, rekla je ranije Truss koja ima velike izglede da naslijedi Borisa Johnsona.

Promjena okolnosti

Kao i Truss, Sunak je ocijenio da su druga pitanja važnija dok se Britanci bore s najvećom inflacijom u zadnjih 40 godina.

Uprkos referendumskoj odluci iz 2014, Sturgeon misli da su se s Brexitom promijenile okolnosti jer je 62 posto Škota 2016. bilo za ostanak u Evropskoj uniji. SNP želi da Škotska uđe u EU kao nezavisna zemlja.

Britanski Vrhovni sud treba 11. i 12. oktobra odlučivati o tome može li škotski parlament donijeti zakon o raspisivanju referenduma bez suglasnosti britanske vlade.

Truss i Sunak u kampanji žele pridobiti glasove članova Konzervativne stranke – njih gotovo 200.000 – koji do 2. septembra trebaju dopisnim glasovanjem izabrati novog čelnika.

Budući da stranka ima većinu u parlamentu, pobjednik će obavljati i premijersku dužnost te naslijediti Borisa Johnsona koji je dao ostavku početkom julu nakon niza skandala. Truss vodi u anketama. Objava rezultata očekuje se 5. septembra.

Izvor: Agencije