FP: Zašto su afganistanski komandosi koje je obučio SAD bili prisiljeni pobjeći u Iran?

Afganistanski komandosi koje je obučavao SAD bi mogli Teheranu otkriti osjetljive detalje američke vojne obuke i obavještajne podatke, upozoravaju američki zakonodavci.

Procjenjuje se da je gotovo 3.000 afganistanskih snaga sigurnosti, uključujući niz visokih oficira i pripadnika afganistanskih specijalnih jedinica koje je obučio SAD bilo prisiljeno pobjeći u Iran (EPA - Ilustracija)

Nakon kolapsa afganistanske vlade, hiljade pripadnika afganistanskog vojnog osoblja – uključujući veliki broj elitnih afganistanskih komandosa obučenih u Sjedinjenim Američkim Državama – bili su prisiljeni pobjeći u Iran, potencijalno predajući strogo čuvane tajne o američkim specijalnim snagama u ruke glavnog rivala na Bliskom istoku, objavio je Foreign Policy.

Problemi komandosa koji su bili prisiljeni pobjeći u Iran jedno je od mnogih otkrića do kojih se došlo u kongresnoj istrazi visokog republikanskog zastupnika o posljednjim danima rata u Afganistanu i haotičnom povlačenju SAD-a iz Kabula nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom gotovo godinu dana prije.

U izvještaju zastupnika Michaela McCaula, vodećeg republikanca u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, navodi se da je američki State Department bio loše pripremljen za brzi kolaps afganistanske vlade u augustu 2021. i te da je bio nepripremljen za pružanje pomoći u upravljanju masovnom evakuacijom zračnim mostom u nastalom haosu.

“Danas se još oporavljamo od štete koja je učinjena prošlog augusta, uključujući ohrabrivanje i osnaživanje naših stranih protivnika”, rekao je McCaul u intervjuu, navodi Foreign Policy.

Tokom posljednjih dana povlačenja, Sjedinjene Američke Države provele su veliki zračni most evakuirajući gotovo 130.000 ljudi – najveću takvu operaciju u historiji SAD-a. Ipak, deseci hiljada Afganistanaca koji su pomagali tokom dvije decenije dugih američkih ratnih napora ostavljeni su u Afganistanu zajedno s afganistanskim specijalnim snagama koje su se borile zajedno s američkim snagama te malim brojem američkih državljana i stalnih stanovnika.

Bidenova administracija insistira da radi na tome da izvuče što je moguće više ljudi, konačnog roka tih američkih napora. Proces izdavanja viza za Afganistance koji žele pobjeći od talibanske vladavine, poznat kao sistem posebnih imigrantskih viza (SIV), zaglibio je u birokratiji i birokratskim zaostacima, iako dužnosnici administracije insistiraju na tome da rade na pojednostavljenju procesa.

Bijeg u Iran

Procjenjuje se da je gotovo 3.000 afganistanskih snaga sigurnosti, uključujući niz visokih oficira i pripadnika afganistanskih specijalnih jedinica koje je obučio SAD bilo prisiljeno pobjeći u Iran, prema McCaulovom novom izvještaju od više od 120 stranica. No u izvještaju se zaključuje da u aktuelnim naporima SAD-a da sigurno evakuira Afganistance koji su pomagali američkoj vladi, “još nije dodijeljen status posebnog prioriteta nijednom bivšem pripadniku afganistanskog vojnog osoblja unatoč sigurnosnim rizicima koje je istaknuo State Department Bidenove administracije.”

Četiri sadašnja i bivša američka dužnosnika potvrdila su detalje McCaulovog izvještaja o pripadnicima afganistanskih specijalnih jedinica, objavio je Foreign Policy. Složili su se sa zaključcima izvještaja u kojem se upozorava da je moguće da bi afganistanski specijalci koji su pobjegli u Iran potencijalno mogli prenijeti svoje institucionalno znanje o osjetljivim američkim vojnim informacijama—uključujući taktiku specijalnih snaga i prikupljanje osjetljivih obavještajnih podataka—iranskoj vladi, bilo dobrovoljno ili putem prisile.

“Mislim da je većina Afganistanaca koji su bili u komandosima i drugim specijalnim jedinicama bila jako bliska Amerikancima”, rekao je Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra odbrane i paravojni oficir CIA-e. “Ali ako niste imali izbora i ako je jedino mjesto na koje ste mogli otići da pobjegnete od talibana bio Iran, i ako su oni ti koji će vam plaćati račune i moći se brinuti za vašu porodicu, bit će pod velikim pritiskom da ne iskoriste tu priliku jer stvarno nemaju drugih mogućnosti.”

Mir Haider Afzaly, bivši predsjednik komisije za odbranu u afganistanskom parlamentu, rekao je da je Iran afganistanskim komandosima koji su pobjegli u tu zemlju dao sedmomjesečne vize za boravak u zamjenu za dokazivanje iranskim vlastima da su služili u afganistanskoj vojsci. Afzaly je rekao da predviđa da će Iran produžiti ove dozvole na neodređeno vrijeme.

Sadašnji i bivši dužnosnici koji su razgovarali s Foreign Policyjem rekli su da nisu primijetili usklađeni napor Irana da organizira ili dobije obavještajne podatke od bivših afganistanskih specijalnih operatera, ali su upozorili da bi bilo teško znati je li Teheran to učinio na temelju javno dostupnih informacija.

Strateška pozicija

Na pitanje o afganistanskim komandosima koji su bili prisiljeni pobjeći u Iran i postoje li u Sjedinjenim Američkim Državama planovi da se afganistanski komandosi dovedu na sigurno, glasnogovornik State Departmenta je napisao: “Afganistanske nacionalne sigurnosne snage nisu trajale onoliko dugo koliko je iko očekivao. Ovo je bio bolan trenutak za Afganistance i stotine hiljada Amerikanaca koji su služili u Afganistanu kako bi pružili podršku afganistanskom narodu.”

Glasnogovornik je dodao: “Godinu dana kasnije, mi smo u jačoj strateškoj poziciji zbog predsjednikove odluke” da se povuče iz Afganistana. “Prvi put u gotovo 20 godina, naše snage nisu ugrožene u Afganistanu i potpuno smo usredotočeni na izazove i prilike koje definiraju 21. stoljeće.” Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, prenosi Foreign Policy.

Talibani su posljednjih mjeseci pojačali kampanju ciljanja i ubijanja bivših pripadnika afganistanske vojske dok se bore protiv džepova otpora protiv njihove vlasti u dijelovima istočnih i južnih pokrajina zemlje. Bivši afganistanski komandosi posebno su ranjivi na talibanske operacije “lova i ubijanja”, rekli su sadašnji i bivši američki dužnosnici, što je neke natjeralo na bijeg u Iran, navodi Foreign Policy.

Čini se da su mnogi od bivših pripadnika specijalnih snaga koji su stigli u Iran prisiljeni raditi teške poslove ili u trgovinama. U videu na TikToku objavljenom u maju koji se naširoko dijelio među bivšim afganistanskim dužnosnicima, jedan bivši afganistanski komandos rekao je da je našao posao na gradilištu u Iranu.

“Iranci su jako sretni jer su nakon pada afganistanske vlade dobili snažnu i mišićavu radnu snagu, koja se uglavnom sastoji od bivših afganistanskih komandosa i vojnika”, rekao je bivši komandos u videu. “Iranci nam se čak i rugaju govoreći: ‘Volio bih da se afganistanska vlada što prije sruši, pa bismo ranije imali te marljive radnike’.”

Korištenje Afganistanaca

CIA je zasebno nezavisno evakuirala hiljade Afganistanaca, uključujući pripadnike protuterorističkih jedinica koje je obučila američka obavještajna zajednica, iz sigurnog kompleksa zvanog Eagle Base u posljednjim danima povlačenja SAD-a iz zemlje, ali bivši dužnosnici upoznati s tim rekli su da postoji znatno veći broj sadašnjih i bivših komandosa afganistanske vojske koji su zahtijevali evakuaciju.

Iran, koji s Afganistanom dijeli gotovo 965 kilometara dugu granicu, ima historiju regrutiranja i korištenja afganistanskih posrednika u borbama. Teheran je nekada podržavao Sjeverni savez protiv talibana tokom afganistanskog građanskog rata 1990-ih. A iranske elitne snage Quds obučavale su i regrutirale takozvanu Fatemiyoun diviziju, afganistansku šiitsku miliciju, za borbu protiv sunitskih grupa u Siriji počevši od 2013. tokom sirijskog građanskog rata. Divizija Fatemiyoun je u jednom trenutku imala procijenjenu snagu od do 20.000 boraca, prema istraživačima.

Istraga Kongresa je zaključila da su afganistanske vojne snage i komandosi koji su pobjegli u Iran bili prisiljeni to učiniti nakon što su ih Sjedinjene Američke Države zapravo napustile, a rečeno je da Bidenova administracija tek treba donijeti odluku hoće li pokrenuti novu kampanju i evakuirati sve afganistanske komandose koji su ostali.

“Kako je talibansko napredovanje prema Kabulu napredovalo, nije bilo organiziranih napora da se odredi prioritet evakuacije kritičnog afganistanskog vojnog osoblja koje je posjedovalo jedinstveno znanje o taktici, tehnikama i procedurama američke vojske i stoga bi to moglo predstavljati sigurnosni rizik za Ameriku ako bi mogli biti prisiljeni otkriti svoje znanje protivniku SAD-a”, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, visoki dužnosnik State Departmenta rekao je 16. februara da će se “pitanje evakuacije afganistanskih komandosa “razmotriti među agencijama” i “sve to još treba raspraviti i utvrditi”.

No zaključno s julom Bijela kuća još nije donijela odluku, navodi se u izvještaju, prenosi Foreign Policy.

Bidenova administracija, u međuvremenu, i dalje insistira na tome da je američki predsjednik Joe Biden naslijedio lošu politiku prema Afganistanu od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući sporazum iz Dohe iz 2020. s talibanima koji je omogućio militantnoj grupi da stekne vojnu snagu dok su Sjedinjene Američke Države pripremale svoje povlačenje.

“Kada smo preuzeli dužnost, talibani su bili u najjačoj vojnoj poziciji od 2001. i imali smo najmanji broj američkih vojnika na terenu”, rekao je glasnogovornik State Departmenta. “Znalo se da okončanje najdužeg rata u američkoj historiji neće biti lako. Dva prethodna predsjednika htjela su tome stati na kraj i nisu mogla. Ali predsjednik Biden je bio predan izbjegavanju prepuštanja vječnog rata svom nasljedniku.”

Izvor: Agencije