Sirija spremna primiti sirijske izbjeglice iz Libana

U Libanu živi milion sirijskih izbjeglica koje su pobjegle od rata u svojoj zemlji, započetog u martu 2011. godine.

Više od pet miliona Sirijaca su izbjeglice, a najviše ih živi u Libanu, Turskoj i Jordanu (EPA)

Sirijski ministar za lokalnu administraciju Hussein Makhlouf izjavio je kako se sirijske izbjeglice iz susjednog Libana mogu početi vraćati kući, gdje će, kako je rekao, dobiti od vlasti svu potrebnu pomoć, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

On je to rekao na sastanku u glavnom gradu Sirije sa Issamom Charafeddineom, ministrom za raseljene u prijelaznoj Vladi Libana.

Prisilna repatrijacija

U Libanu živi milion sirijskih izbjeglica koje su pobjegle od rata u svojoj zemlji, započetog u martu 2011. godine. Liban je mala mediteranska država, sa populacijom od šest miliona, uključujući izbjeglice. Ona se svrstala u države sa najvećim brojem izbjeglica po glavi stanovnika.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice i organizacije za ljudska prava protive se prisilnoj repatrijaciji u Siriju i upozoravaju kako se takvom praksom može ugroziti povratak izbjeglica.

„Vrata su otvorena za povratak sirijskih izbjeglica“, rekao je sirijski ministar Makhlouf i dodao kako je država spremna pomoći povratnicima i dati sve što im je potrebno, uključujući utočišta za one čiji su domovi uništeni tokom sukoba u kojem je ubijeno stotine hiljada ljudi i raseljena polovina od 23 miliona stanovnika koliko ih je u Siriji živjelo prije rata.

Više od pet miliona Sirijaca su izbjeglice, a najviše ih živi u Libanu, Turskoj i Jordanu.

Ekonomska kriza

Malo sirijskih izbjeglica se vratilo kući otkako su snage predsjednika Sirije Bashara al-Assada povratile kontrolu nad većim dijelom zemlje u proteklih nekoliko godina uz pomoć saveznika Rusije i Irana.

Pozivi sirijskim izbjeglicama da se vrate u svoju zemlju se sve češće čuju od početka ekonomske krize u Libanu u oktobru 2019. godine. Za Sirijce su se od tada uvjeti života pogoršali.

Tri četvrtine Libanaca sada živi u siromaštvu. Libanski ministar je rekao AP-u u julu kako se Liban nada da će se uskoro u Siriju svakog mjeseca vraćati po 15.000 izbjeglica.

Izvor: Agencije