Putin: Rusko oružje je značajno superiornije od oružja rivala

Dosta našeg oružja je godinama, a možda i decenijama ispred inostranih konkurenata i u smislu taktičkih i tehničkih karakteristika je značajno superiornije, kaže Putin.

Putin tvrdi da ruske snage i njihovi saveznici u regiji Donbas, ispunjavaju svoje zadatke (AP)

Rusija je spremna prodavati napredno oružje saveznicima širom svijeta i sarađivati s njima u razvoju vojne tehnologije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, dodajući da je njezino najnovije oružje daleko superiornije od oružja suparničkih država.

Snage ruskog vođe povukle su se iz dva najveća ukrajinska grada i sporo napreduju uz veliku cijenu na istoku, tako da se petomjesečni rat u Ukrajini do sada nije pokazao kao uvjerljiva prezentacija za rusku industriju oružja.

Uprkos time, Putin je, obraćajući se na sajmu oružja u blizini Moskve, istrajavao na tome da je rusko oružje godinama ispred konkurencije.

Rusija održava snažne veze s Latinskom Amerikom, Azijom i Afrikom, “i spremna je ponuditi partnerima i saveznicima najsavremenije vrste oružja – od malokalibarskog oružja do oklopnih vozila i artiljerije, borbenih aviona i bespilotnih letjelica”, rekao je Putin.

„Gotovo sve je već korišteno najmanje jednom u borbenim operacijama“, istakao je.

Dodao je da Rusija može ponuditi ove modele i sisteme.

„Govorimo o visokopreciznom oružju i robotici, borbenim sistemima koji se baziraju na novim principima fizike. Dosta od toga je godinama, a možda i decenijama ispred inostranih konkurenata i u smislu taktičkih i tehničkih karakteristika je značajno superiornije nad njima“, dodao je.

Novi međunarodni poredak

Ukrajina učinkovito koristi oružje koje joj je dostavio SAD, naročito raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), a Rusija je podnijela niz velikih udaraca, uključujući devastaciju zračne baze na Krimskom poluotoku koji je Rusija anektirala.

Ipak, Putin tvrdi da ruske snage i njihovi saveznici u regiji Donbas, ispunjavaju svoje zadatke.

„Korak po korak, oslobađaju Donbas“, kaže.

Putinov govor je dio obrasca od invazije na Ukrajinu 24. februara u kojem su Putin i Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, razgovarali o mogućnostima da Rusija sarađuje sa saveznicima kao što su Kina, Indija, Iran i drugi u izgradnji novog međunarodnog poretka kojim više ne dominira SAD.

“Želim naglasiti da se Rusija zalaže za najširu sveobuhvatnu razvojnu [i] vojno-tehničku saradnju. Danas, u uslovima povjerenja u multipolarnom svijetu u nastajanju, to je posebno važno”, rekao je Putin.

“Izuzetno cijenimo činjenicu da naša zemlja ima mnogo saveznika i partnera koji isto misle na različitim kontinentima. To su države koje ne popuštaju takozvanoj hegemoniji. Njihove vođe pokazuju pravi muški karakter i ne saginju se.”

Izvor: Agencije