Ukrajinski brod s pšenicom pristao u Turskoj

Prvi brod s pšenicom koji je krenuo iz Ukrajine prema dogovoru, uz posredovanje Ujedinjenih naroda, stigao je u Tursku radi inspekcije.

Brod pod zastavom Belizea prvi je koji prevozi pšenicu iz Ukrajine kroz Crno more od ruske invazije (Reuters)
  • Prioritet Rusije tokom prethodne sedmice je najvjerovatnije bio usmjeren na pregrupiranje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, navodi London
  • Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje, kaže Volodimir Zelenski
  • Kijev je pozvao Zapad da uvede sankcije protiv ruske nuklearne industrije u jeku borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja
  • Ukrajina je pozvala zapadne države da joj pomognu u procesuiranju ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije
  • Pozicija Rusije u južnoj Ukrajini je značajno oslabljena ukrajinskim protunapadom na strateški važne riječne prelaze, tvrde britanski obavještajci

Više najnovijih vijesti u nastavku:


Prvi brod koji prevozi ukrajinsku pšenicu prema dogovoru UN-a pristao u Turskoj

Prvi brod koji prevozi ukrajinsku pšenicu, koja se izvozi prema dogovoru uz posredovanje UN-a, stigao je u Istanbul, prema Zajedničkom koordinacijskom centru sa sjedištem u tom turskom gradu.

Brod pod zastavom Belizea prvi je koji prevozi pšenicu iz Ukrajine kroz Crno more od ruske invazije.

Sormovsky je bio natovaren s 3.050 tona pšenice i napustio je ukrajinsku luku Chornomorsk u petak.

Brod je viđen kako prelazi Bosporski moreuz i tamo pristaje čekajući pregled.


Rusija ponovo bombardovala Nikolajev u Ukrajini

Ruske snage bombardovale su danas oblast Nikolajev na jugu Ukrajine, a nastradala je najmanje jedna osoba.

Nikolajevska oblast se nalazi sjeverno od grada Hersona, koji je okupirala Rusija, a ukrajinske snage obećale su da će ga ponovo zauzeti.

Ukrajinska služba za hitne slučajeve saopštila je da je jedna osoba poginula u granatiranju naselja Bereznjehuvate u Nikolajevskoj oblasti.


Prvi brod sa žitom iz Ukrajine približava se sirijskoj luci

Prvi brod koji je krenuo iz Ukrajine sa žitom, na osnovu sporazuma sklopljenog uz posredovanje UN-a, približava se sirijskoj luci Tartus, naveli su izvori iz brodske kompanije.

Brod “Razoni” krenuo je iz Odese 1. avgusta na osnovu sporazuma koji su postigle Rusija i Ukrajina, a uz posredovanje UN i Turske, navodi Reuters.

Njegov tovar žita bio je namenjen Libanu, ali je ukrajinska ambasada saopštila da je prvobitni kupac odbio isporuku 26.000 tona kukuruza zbog kašnjenja u isporuci, pa se brod zatim krenuo ka Turskoj.


Kadirov: Nova grupa dobrovoljaca krenula ka Donbasu

Nova grupa dobrovoljaca, koja je prošla kroz trening u čečenskom Univerzitetu za obuku specijalnih snaga, napustila je ovu rusku republiku na Kavkazu i zaputila se ka Ukrajini, saopštio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

“Još jedna grupa dobrovoljaca krenula je ka specijalnoj operativnoj zoni Donbas sa međunarodnog aerodroma u Groznom. Zahvaljujući sjajnom učenju osoblja Univerziteta za obuku specijalnih snaga, dobrovoljci su odlično pripremljeni za rješavanje operativnih zadataka”, naveo je Kadirov na Telegramu, prenio je TASS.

Ruski Univerzitet za obuku specijalnih snaga je jedina privatna obrazovna ustanova u Ruskoj Federaciji u kojoj se profesionalno treniraju specijalne snage, prenosi Tanjug.

Napravili su ga privatnici na površini većoj od 450 hektara u gradu Gudermes, a kompleks sadrži 95 zgrada i najnoviju tehnologiju.


Britanski obavještajci: Prioritet Rusije je jug Ukrajine

Prioritet Rusije tokom prethodne sedmice je najvjerovatnije bio usmjeren na pregrupiranje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, objavila je u nedjelju britanska vojna obavještajna služba.

Prema ažuriranim podacima britanske službe, proruske snage iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike nastavile su sa napadima sjeverno od grada Donjecka, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Najžešće borbe su se vodile oko sela Peski, u blizini donjeckog aerodroma, navodi britanska služba na Twitteru.

Britanci predviđaju da ruski napad ima za cilj da se osvoji put M04, što je glavni prolaz ka Donjecku sa zapada Ukrajine.


Zelenski: Likvidirat ćemo ruske vojnike koji djeluju kod NE Zaporožje

Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajina i Rusija su razmijenile optužbe za nekoliko skorijih incidenata i granatiranja postrojenja u okviru kompleksa NE Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi koju su ruske trupe zauzele na samom početku rata, prenosi Reuters.

“Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obavještajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku”, poručio je Zelenski tokom obraćanja u subotu navečer i ne iznoseći detalje ponovio optužbe da Rusija koristi nuklearnu elektranu da bi ucjenjivala.

Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta , rekao je Zelenski (AP)

Iz organizacije G7 upućen je poziv Moskvi da povuče svoje oružane snage iz nuklearne elektrane, ukrajinska vojna obavještajna agencija ranije je upozorila na nove ruske “provokacije” oko fabrike, dok je prognani gradonačelnik grada u kome se nalazi NE izjavio da je elektrana “ponovo meta ruskim granatama”.

Međutim, lokalni ruski zvaničnik Vladimir Rogov napisao je na Telegram kanalu da ukrajinske snage granatiraju fabriku, dok je istovremeno savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak optužio Rusiju da je “pogodila dio nuklearne elektrane gdje se proizvodi električna energija kojom se napaja jug Ukrajine”.

“Cilj je da se NE isključi i onesposobi i da se za to okrivi ukrajinska vojska”, napisao je Podoljak na Twitteru.


Ukrajina poziva na sankcije ruskoj nuklearnoj industriji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede sankcije protiv ruske nuklearne industrije u jeku borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja.

Rusija koristi nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini kako bi zastrašila ljude te da bi ucijenila ukrajinsko vodstvo i cijeli svijet, rekao je Zelenski u obraćanju emitiranom u subotu navečer, prenosi Hina.

Nuklearna sila Rusija gradi nuklearne elektrane u nekoliko zemalja.

Kijev i Moskva danima se međusobno optužuju da su odgovorni za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Zelenski je optužio da koriste elektranu koja je pod njihovom kontrolom kao tvrđavu iz koje pucaju na male gradove Nikopol i Marhanez.

Ti su gradovi smješteni na drugoj strani Dnjepra.


Ukrajina poziva na pomoć u progonu ratnih zločinaca

Ukrajina je pozvala zapadne države da joj pomognu u procesuiranju ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije.

Kijevu su potrebni stručnjaci za vojno pravo i stručnjaci za istraživanje ratnih zločina kako bi kaznili ruske napadače, napisao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u opširnoj objavio na Facebooku u subotu.

Ministar je rekao da je poslao odgovarajući zahtjev preko ministarstva vanjskih poslova Kontaktnoj grupi za Ukrajinu, koja uključuje zemlje poput SAD-a, Britanije i Njemačke i koordinira isporuke oružja za Ukrajinske oružane snage.

Reznikov je također pozvao na formiranje “međunarodnih grupa koje će pomoći u radu na konkretnim slučajevima ruskih ratnih zločina u Ukrajini”.

Ministar odbrane posebno je istaknuo sudbinu ukrajinskih ratnih zarobljenika, rekavši da su u ruskom zarobljeništvu u velikim razmjerima mučeni i ubijani.


Ruska logistika ugrožena

Pozicija Rusije u južnoj Ukrajini je značajno oslabljena ukrajinskim protunapadom na strateški važne riječne prelaze, tvrde britanski obavještajci.

Dva glavna cestovna mosta na rijeci Dnjepar vjerojatno se više ne mogu koristiti za prevoz značajne vojne opreme u područja zapadno od rijeke pod ruskom okupacijom, navodi se u subotu u najnovijem izvještaju britanskog ministarstva odbrane.

Također se navodi da je glavni željeznički most u blizini Hersona dodatno oštećen.

Kako bi organizirala vojnu opskrbu, Moskva se nedavno uglavnom oslanjala na trajektnu vezu u blizini mosta.

Čak i nakon daljnjih popravaka, mostovi bi vjerojatno ostali slaba tačka ruske ofenzive.

Opskrba hiljada ruskih vojnika na zapadnoj strani Dnjepra ovisi o dvije privremene trajektne linije, navodi se u izvještaju obavještajnih službi.

Britanska vlada od početka invazije na Ukrajinu redovito objavljuje podatke o stanju na borbenim linijama.

Moskva optužuje London za ciljanu kampanju dezinformiranja.

Izvor: Agencije