Washington će uskoro predstaviti mapu puta za trgovinu sa Tajvanom

Nedavna posjeta Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi izazvala je veliko nezadovoljstvo Pekinga koji Tajvan smatra djelom svoje teritorije.

Koordinator Bijele kuće za pitanja Azije i Pacifika Kurt Campbell rekao je da će američka administracija 'nastaviti da jača veze sa Tajvanom uključujući ekonomske i trgovinske veze' (Reuters)

Washington će uskoro predstaviti “ambicioznu mapu puta” za jačanje trgovinskih odnosa sa Tajvanom, izjavio je u petak američki visoki zvaničnik.

Koordinator Bijele kuće za pitanja Azije i Pacifika Kurt Campbell rekao je da će američka administracija “nastaviti da jača veze sa Tajvanom uključujući ekonomske i trgovinske veze”, prenosi Beta.

“Ambiciozna mapa puta” o tim pitanjima biće predstavljena “u narednim danima”, dodao je Campbell.

Nedavna posjeta Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi izazvala je veliko nezadovoljstvo Pekinga koji Tajvan smatra djelom svoje teritorije.

‘Novo normalno’

Pelosi je izjavila u srijedu da Sjedinjene Američke Države ne mogu dopustiti Kini da normalizira novi nivo pritiska na Tajvan koju je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njene posjete otoku na koji Peking polaže pravo.

“Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi”, rekla je Pelosi, prenijela je Hina.

Kina je u srijedu saopćila da je “dovršila razne zadatke” oko Tajvana, ali da će nastaviti redovite patrole.

To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravni otok.

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana.

Izvor: Agencije