Vatrogasci širom Evrope pridružuju se borbi protiv šumskih požara u Francuskoj

Vatrogasci iz zemalja širom Evrope počeli su u petak da stižu u Francusku kao pomoć u borbi protiv više šumskih požara, uključujući veliki požar u borovim šumama na jugozapadu zemlje.

Iz Njemačke, Rumunije, Poljske i Austrije u Francusku je poslato više od 360 vatrogasaca i 100 specijalnih kopnenih vozila (EPA)

Vatrogasci iz zemalja širom Evrope počeli su u petak da stižu u Francusku kao pomoć u borbi protiv više šumskih požara, uključujući veliki požar u borovim šumama na jugozapadu zemlje.

Vatrogasne brigade iz francuske regije Gironde naveli su da je širenje tamošnjeg požara u toku prošle noći ograničeno, ali da su uvjeti da se on stavi pod kontrolu i dalje nepovoljni, zbog vrućeg i suhog vremena, prenosi Beta.

U požarima u Girondi i susjednom departmanu Landes od utorka su izgorjela 74 kvadratna kilometra šume, a evakuirano je najmanje 10.000 ljudi.

Iz Njemačke, Rumunije, Poljske i Austrije u Francusku je poslato više od 360 vatrogasaca i 100 specijalnih kopnenih vozila. Oni se pridružuju 1.000 francuskih kolega, koji su već na terenu.

Uvjeti za požar

Grčka je kao pomoć u gašenju požara u Bretanji na zapadu zemlje poslala dva kanadera, a Švedska dva aviona tipa Air Tractor.

Niz toplotnih talasa i suše u velikom dijelu Evrope stvorili su idealne uvjete za požare.

Prema Evropskom sistemu za informiranje o šumskim požarima, od početka godine u Francuskoj je izgorjelo više od 600 kvadratnih kilometara šume, više nego bilo koje druge godine u protekloj deceniji.

U Portugalu, protiv požara u nacionalnom parku Serra da Estrela, koji gori već sedam dana, bori se više od 1.600 vatrogasaca, sa 500 vozila i 17 protivpožarnih aviona. U tom požaru do sada je izgorjelo gotovo 10 kvadratnih kilometara šume. Serra da Estrela je zaštićena zona i nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Izvor: Agencije