U Kazahstanu otvorena najveća džamija u Centralnoj Aziji

Glavna kupola je široka 62 metra i ima četiri munare visoke po 134 metra.

Džamija se prostire na 68.000 kvadratnih metara i najveća u je u Centralnoj Aziji (Anadolija)

U Kazahstanu je otvorena Velika džamija Nur Sultan, najveća u Centralnoj Aziji.

Plava kupola džamije podsjeća na boje zastave Kazahstana, a ceremoniji je, između ostalih, prisustvovao i prvi predsjednik države Nursultan Nazarbayev, prenosi Anadolija.

Programu su prisustvovali i vjerski službenici iz Uzbekistana, Kirgistana, Mongolije, Rusije i Egipta, kao i brojni ambasadori muslimanskih zemalja u Kazahstanu.

“Otvorenje ove džamije je velik događaj ne samo za naš glavni grad i zemlju, nego i cijeli muslimanski svijet”, rekao je Nazarbayev.

Izvršni direktor za izgradnju Ali Tamince u izjavi za Anadoliju kazao je kako je gradnja džamije počela 2019. godine te da je nastavljena uprkos poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID-a 19.

“Gotovo svi s kojima sam danas razgovarao oduševljeni su džamijom. Ljudi su zapanjeni njenom veličinom, arhitekturom i izgradnjom”, dodaje.

Velika džamija

Džamija se prostire na 68.000 kvadratnih metara i najveća u je u Centralnoj Aziji.

Ujedno je i među deset najvećih džamija u svijetu.

Glavna kupola je široka 62 metra i ima četiri munare visoke po 134 metra.

Molitvu istovremeno može obavljati 35.000 ljudi, a posjeduje i podno grijanje te se molitva može obavljati i u zimskom periodu u dvorištu.

Dizajn je inspiriran islamskom arhitekturom, ali i tradicionalnim motivima Kazahstana.

Kompleks čine i muzej, salon za vjenčanja, učionice za vjersku nastavu, konferencijske sale, zatvoreni parking prostor i mogla bi postati jedan od simbola zemlje.

Izvor: Agencije