Medvedev: Nesreće se mogu dogoditi i u evropskim nuklearnim elektranama

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da kreira rizik od nuklearne katastrofe.

'Ne zaboravite da Evropska unija također ima nuklearne elektrane', poručio je Medvedev

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je u petak prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da kreira rizik od nuklearne katastrofe stacioniranjem snaga oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja.

Ukrajina je optužila Rusiju da je s tog mjesta gađala ukrajinske gradove znajući da ukrajinske snage ne mogu riskirati uzvratiti vatru, prenosi Hina.

Tvrdi i da je Moskva sama granatirala to područje, dok Moskva tvrdi da je Ukrajina granatirala elektranu.

“Oni (Kijev i saveznici) kažu da je to Rusija. To je 100 posto besmislica, čak i za glupu rusofobnu javnost”, napisao je na Telegramu Medvedev, sada čelnik ruskog Sigurnosnog vijeća.

“Kažu da se to dogodi sasvim slučajno: ‘Nismo to htjeli'”, istaknuo je Medvedev.

“Šta na to reći? Ne zaboravite da Evropska unija također ima nuklearne elektrane. Nesreće se tamo također mogu dogoditi”, dodao je.

Međunarodna agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda objavila je da bi granatiranje Zaporožja, najveće evropske nuklearne elektrane, moglo izazvati nuklearnu katastrofu, ali nije uspjela stvoriti uvjete za inspekciju.

Pozivi na demilitarizaciju

Kijev i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvali su na demilitarizaciju tog područja, dok je grupa G7 pozvala Rusiju da vrati taj teritorij Ukrajini.

Predsjednik odbora za vanjske poslove Dume Leonid Slutskij kazao je da je ideja o vraćanju elektrane Ukrajini “smijurija čak i sa stanovišta  sigurnosti”.

“A sve izjave ministara vanjskih poslova G7 u prilog njihovim zahtjevima nisu ništa drugo nego ‘sponzoriranje nuklearnog terorizma'”, dodao je na Telegramu.

Rusija je zauzela elektranu Zaporožja u martu, ali njome još uvijek upravlja ukrajinsko osoblje.

Kijev je rekao da je kompleks pogođen pet puta u četvrtak, uključujući prostor blizu skladišta radioaktivnih materijala.

Dužnosnici koje je imenovala ruska okupacijska vlast rekli su da je Ukrajina dva puta granatirala tvornicu, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Izvor: Agencije