Iran traži garancije za konačni tekst oživljavanja nuklearnog sporazuma

Iran je spreman da prihvati konačni tekst koji je predložen u Beču za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali pod uvjetom da ima i određene garancije.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015, Teheranu je ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu UN-a (EPA)

Iran je spreman da prihvati konačni tekst koji je predložen u Beču za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali pod uvjetom da ima i određene garancije, prenijela je u petak agencija Irna.

Ta izjava dolazi u trenutku kada velike sile čekaju odgovor Teherana na prijedlog sporazuma koji je 26. jula predstavio šef evropske diplomatije Josep Borrell, prenosi Beta.

“Prijedlozi Evropske unije su prihvatljivi pod uvjetom da pružaju uvjeravanja Iranu u raznim tačkama”, izjavio je neimenovani iranski diplomata ne navodeći koje se garancije traže, ali je pomenuo da Sjedinjene Američke Države ne smiju da dovedu u pitanje taj dogovor.

Pitanje sporazuma

Borrell je nedavno pozvao Teheran i Washington da se izjasne o predloženom tekstu.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Teheranu je ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu Ujedinjenih naroda.

Međutim, SAD je jednostrano istupio iz sporazuma 2018. pod predsjedništvom Donalda Trumpa i ponovo uspostavio kaznene mjere. Kao odgovor na to, Iran je postepeno odustajao od svojih preuzetih obaveza.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i “grupa 5 plus 1”, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU-a.

Izvor: Agencije