EU kaže da je sporazum sa Iranom ‘nadohvat ruke’

EU je saopćila da je ‘konačni tekst’ nadohvat ruke nakon četiri dana indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču. 

Iran nastoji dobiti garancije da se nijedan budući američki predsjednik neće odmetnuti od sporazuma ukoliko bude obnovljen, kao što je učinio bivši predsjednik Donald Trump u 2018. i ponovo uveo žestoke američke sankcije Iranu (EPA)

Prijedlog Evropske unije o oživljavanju razgovora o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. “može biti prihvatljiv samo ako pruži uvjeravanja” za udovoljavanje ključnih zahtjeva Teherana, javila je državna novinska agencija IRNA u petak, pozivajući se na visokog iranskog diplomatu.

EU je saopćila u ponedjeljak da je “konačni tekst” nadohvat ruke nakon četiri dana indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Visoki zvaničnik EU-a izjavio je da neće biti novih promjena u tekstu, o kome se pregovara 15 mjeseci. Kazao je kako se očekuje konačna odluka strana za “tek nekoliko sedmica”.

IRNA navodi riječi neidentifikovanog iranskog diplomate da Teheran razmatra prijedlog.

“Prijedlozi EU-a mogli biti prihvatljivi samo ukoliko pruže Iranu uvjeravanja o smjernicama, sankcijama i garancijama”, kazao je diplomata.

Iran nastoji dobiti garancije

Islamska Republika nastoji da dobije garancije da se nijedan budući američki predsjednik neće odmetnuti od sporazuma ukoliko bude obnovljen, kao što je učinio bivši predsjednik Donald Trump u 2018. i ponovo je uveo žestoke američke sankcije Iranu, prenose Reuters i Fena.

Aktuelni predsjednik Joe Biden ne može, ipak, pružiti takva čvrsta uvjeravanja jer je sporazum političko rješenje, a ne zakonski obavezujući ugovor.

Washington je saopćio kako je spreman da brzo postigne dogovor o oživljavanju sporazuma na osnovu prijedloga EU.

Iranski zvaničnici saopćili su da će uručiti svoje “dodatne stavove i razmatranja” EU, koja koordinira razgovorima, nakon konsultacija u Teheranu .

Izvor: Agencije