SAD: Rusija priprema više referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine

Planiraju se glasanja o pripajanju Rusiji u Hersonu, regijama Zaporižja, Luhansk i Doneck te u područjima oko Harkiva.

Američki dužnosnik kazao je kako Washington vjeruje da će Rusija manipulirati rezultatima glasanja (EPA)
  • IAEA: Prekinuti sve vojne akcije koje ugrožavaju nuklearnu elektranu Zaporožje
  • Ministar odbrane: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu
  • Marocko: LNR još ne može garantovati sigurnost stanovnicima
  • Ruski BDP pao za četiri posto
  • Britanija: U eksplozijama na Krimu uništeno osam ruskih aviona
  • Ukrajina obnovila isporuke ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon plaćanja

Više najnovijih vijesti u nastavku:


Guverner: Dvoje mrtvih u bombardovanju Kramatorska

U ruskom bombardovanju Kramatorska, posljednjeg grada u Donjecku koji je pod kontrolom Ukrajine, poginule su dvije, a ranjeno je 13 osoba.

“Novi napad na Kramatorsk… Dva civila su ubijena, a 13 je ranjeno”, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

“U bombardovanju je oštećeno najmanje 20 zgrada, a izbio je i požar”.


SAD: Rusija priprema više referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine

Moskva je započela konkretne planove o održavanju referenduma u nekoliko gradova na okupiranim područjima istočne Ukrajine, tvrde u petak dužnosnici iz Washingtona.

Član američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je kako Rusija planira održati takva glasanja u Hersonu, regijama Zaporižja, Luhansk i Doneck te u područjima oko Harkiva, prenosi agencija dpa.

„Rusko vodstvo uputilo je službenike da počnu provoditi te referendume“, rekao je neimenovani dužnosnik, prenijela je Hina.

„Imamo informacije da Rusija, dok se priprema za referendume, provjerava kandidate za administrativne funkcije na tim područjima, kao i da bi se to moglo dogoditi u narednim sedmicama“.

Američki dužnosnik kazao je kako Washington vjeruje da će Rusija manipulirati rezultatima glasanja da bi lažno tvrdila kako se Ukrajinci žele pridružiti njenoj teritoriji.


Ruski BDP pao za četiri posto

Ruski bruto društveni proizvod (BDP) u drugom kvartalu je niži za četiri posto u poređenju s istim periodom prošle godine, a ekonomske sankcije zapadnih zemalja Rusiji uzimaju danak, tvrdi nacionalna agencija za statistiku Rosstat.

Ovo je prvi ruski kvartalni izvještaj od početka invazije na Ukrajinu.


Ukrajinski zvaničnici: Kramatorsk i Kurakove napadnuti raketama

Rakete su tokom noći zasule Kramatorsk, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Navedeno je da je na regiju palo 11 raketa, a zvaničnici tvrde da su oštećene stambene zgrade, ali da ljudskih žrtava nema.

Rakete su, dodaje se, pale i na Kurakove, sjeverno od Donjecka.

(AFP)

Ukrajina traži inspekciju kampova sa zarobljenicima

Ukrajinske sigurnosne agencije pozvale su Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da pošalju predstavnike na lokacije na kojima Rusija drži ukrajinske zarobljenike.

Ranije, Kijev je objavio da ruske snage muče i ubijaju zarobljenike, te da su inicirale eksploziju u zatvoreničkom kampu u Olenivki.

Moskva tvrdi da je tu lokaciju, na kojoj je ubijeno više od 50 ukrajinskih zarobljenika, granatirala Ukrajina.


Ukrajinska vojska tvrdi da je od početka rata ubijeno više od 43.000 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je u petak da je ubila više od 43.000 ruskih vojnika od početka rata u februaru ove godine i da su ruske snage pretrpjele najveće gubitke u četvrtak u Donjecku.

Ne navodeći detalje o žrtvama u Donjecku, Generalštab ukrajinske vojske objavio je na Facebooku da je oko 43.200 ruskih vojnika ubijeno od početka rata.

“Ukrajinske snage uništile su 233 ruska aviona, 193 helikoptera, 1.849 tenkova, 4.108 oklopnih vozila, 778 bespilotnih letjelica, 3.021 vozilo i cisternu, te 15 ratnih brodova/čamaca”, objavljeno je iz Generalštaba.

Dodaje se da je uništeno 975 artiljerisjkih sistema, 261 višecjevni raketni sistem, te 136 protivvazdušnih sistema.​​​​​​​​​​​​​​​


Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.

“Više višecjevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu”, naveo je on.

On je na Twitteru zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Wallace i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana, prenosi Guardian.

“Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu ”zamenu” na bojnom polju”, rekao je on.


Britanija: Eksplozije na Krimu nanijele veću štetu Rusiji

Eksplozije na vojnom aerodromu Saki, na zapadu Krima, koje su ove sedmice prouzrokovale gubitak osam ruskih borbenih aviona, nanijele su značajnu štetu avijaciji ruske Crnormorske flote, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

Dok oštećene letjelice predstavljaju samo djelić ukupne avijacije flote, Britanija navodi da će incident imati uticaj na ruske sposobnosti u Crnom moru, pošto se aerodrom Saki koristi kao primarna operativna baza, prenosi Reuters.

Bazni aerodrom je najverovatnije ostao u funkciji, ali je prostor pored pisti pretrpeo ozbiljnu štetu, dodalo je ministarstvo odbrane u redovnom obavještajnom biltenu na Twitteru.

Eksplozije, u kojima je prema saopštenju Rusije jedna osoba poginula, a pet povrijeđeno, podstaći će njenu vojsku da revidira svoj stav o mogućim prijetnjama u regionu, navelo je britansko ministarstvo.


Dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa tovarom žitarica napustila su danas ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

Brod za rasute terete Star Laura isplovio je iz luke Južni, prevozeći 60.150 tona kukuruza, čije je odredište iranski grad Bandar Imam Homeini, dok je teretnjak Sormovski 121 napustio luku Černomorsk sa 3.050 tona pšenice i krenuo za turski grad Tekirdag.

Takođe, načelno je odobren prolazak još dva broda, Efe i Sara, ka Odesi, nakon što budu pregledani u Mramornom moru.

Sporazumom između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska, omogućeno je da brodovi sa žitaricama isplovljavaju iz ukrajinskih crnomorskih luka od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog mjeseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim dijelovima sveta.

Nastavak izvoza žitarica prema sporazumu nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN-a.

Prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, ove dvije zemlje zajedno su činile skoro trećinu svjetskog izvoza pšenice.


Maročko: LNR još ne može da garantuje bezbjednost stanovnicima

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je oslobodila cijelu svoju teritoriju, ali još ne može da garantuje potpunu bezbjednost svojih stanovnika, rekao je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

“Želio bih da objasnim zašto su naše snage na teritoriji DNR. Čak i nakon što smo potpuno oslobodili teritoriju LNR, još uvijek nismo u mogućnosti da garantujemo bezbjednost našeg naroda, jer oružje koje sada ima ukrajinska vojska pogodilo je gradove i regione u LNR, uključujući i one u pozadini”, poručio je Maročko u intervjuu za agenciju TAS S.

Kako je naglasio, sada je “neophodno da se udalji neprijatelj dovoljno daleko od mjesta gdje ne bi mogao da nanese udare”.


IAEA: Prekinuti sve vojne akcije koje ugrožavaju NE Zaporožje

Sve vojne akcije koje ugrožavaju nuklearnu bezbjednost nuklearne elektrane u Zaporožju treba odmah prekinuti, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Svaka vojna akcija koja ugrožava nuklearnu bezbjednost, kao i nuklearnu bezbjednost elektrane mora odmah da prestane”, poručio je Grossi u video obraćanju učesnicima sastanka, preneo je TAS S.

Kako je rekao Grossi, IAEA trenutno ne vidi direktnu prijetnju po nuklearnu bezbjednost u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon granatiranja njenih prostorija.

On je istakao da, prema preliminarnim procjenama eksperata IAEA, nije bilo direktne prijetnje po nuklearnu bezbjednost uslijed granatiranja elektrane ili druge vojne akcije.

Međutim, kako je dodao, situacija svakog trenutka može da se promjeni.

Takođe je naglasio da se u posljednje vrijeme bezbjednosna situacija u NE Zaporožje naglo pogoršala zbog granatiranja u blizini stanice.

Grossi je pozvao na “trenutni prekid neprijateljstava i organizovanje posjete misije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje što je prije moguće”, prenijela je agencija RIA Novosti.


Ukrajina obnovila isporuke ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon plaćanja

Isporuke nafte ponovno su krenule iz Rusije u Mađarsku i Slovačku preko ukrajinskog dijela naftovoda Družba, saopćio je ukrajinski Naftogaz, nekoliko dana nakon obustave zbog problema s plaćanjem.

Operater naftovoda Naftogaza JSC Ukrtransnafta saopćio je da je nastavio s radom nakon što je primio uplatu od mađarske naftne kompanije MOL u srijedu navečer.

Ukrajina je zaustavila isporuke ruske nafte preko Družbe 4. augusta nakon što su joj sankcije Zapada onemogućile primanje tranzitnih naknada od Moskve.

(Reuters)

Obustava rada naftovoda u utorak utjecala je na Slovačku, Mađarsku i Češku jer se te zemlje uvelike oslanjaju na rusku sirovu naftu i imaju ograničenu mogućnost uvoza alternativne nafte morskim putem.

Operater naftovoda rekao je da nikakva sredstva nisu primljena od Transnefta, tvrtke za cjevovodni transport pod državnom kontrolom sa sjedištem u Moskvi. MOL, mađarska naftna kompanija, kao glavni potrošač nafte transportirane južnim krakom naftovoda Družba, pokrenula je inicijativu da se obveže plaćati tranzitnu naknadu za transport ruske nafte.

Ukrtransnafta je također rekla da do sada nije primila nikakve podatke o plaćanju tranzitnih naknada iz Češke, niti bilo kakva službena pisma Transnefta u kojima se obavještava da će MERO, tvrtka koja upravlja dionicom naftovoda Družba u Češkoj, platiti tranzitnu naknadu da nafta teče u tu zemlju.

U međuvremenu, predsjednik uprave češkog operatera naftovoda MERO Jaroslav Pantuček rekao je u četvrtak da bi se protok nafte kroz naftovod Družba prema Češkoj trebao nastaviti u roku od dva dana jer bi problemi s plaćanjem tranzitnih naknada trebali biti riješeni.

Izvor: Agencije