Wallace: Malo vjerovatno da će Putin uspjeti da okupira Ukrajinu

Ruska invazija na Ukrajinu je ‘usporena’ i ‘počela je da propada’, kazao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Wallace je rekao da se i dalje vode borbe, ali da Rusija slabi u mnogim oblastima (EPA)

Britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je u četvrtak u Kopenhagenu, gdje je održana donatorska konferencija za vojnu pomoć Ukrajini, da je malo vjerovatno da će ruski predsjednik Vladimir Putin, kako je rekao, “sada uspjeti da okupira Ukrajinu”.

Kako je rekao Wallace, ruska invazija na Ukrajinu je “usporena” i “počela je da propada”, prenio je Guardian.

Wallace je rekao da se i dalje vode borbe, ali da Rusija slabi u mnogim oblastima, prenosi Tanjug.

“Nisu uspjeli do sada i sumnjam da će ikada uspjeti da okupiraju Ukrajinu. Njihova invazija je posustajala i stalno se mijenjala do te mjere da su se zapravo fokusirali samo na dijelove juga i istoka, koji su daleko, daleko od njihove takozvane specijalne operacije koja je trebalo da traje tri dana”, poručio je britanski ministar odbrane.

Kako je rekao, ta tri dana su se sada produžila na više od 150, što je skoro šest mjeseci, i uz značajne gubitke u opremi i vojnicima.

Kockanje Putina

“Putin se kockao, mislio je da ćemo u augustu, poslije nekoliko mjeseci, svi da se umorimo od ovog sukoba i da bi međunarodna zajednica krenula u različitim pravcima. Pa, danas se pokazalo suprotno”, dodao je Wallace.

Zapadne zemlje u četvrtak su obećale da će izdvojiti više od 1,5 milijardi eura kako bi pojačale vojne kapacitete Ukrajine u ratu protiv Rusije, saopštio je danski ministar odbrane Morten Bodskov.

Ova pomoć je dogovorena na konferenciji predstavnika 26 zemalja u Kopenhagenu, a novac će biti iskorišten da se isporuči oružje, rakete i municija, kao i da se poveća postojeća proizvodnja oružja u Ukrajini, prenio je ranije Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada